Szijjártó: Lejárathatja az országot a moszkvai kereskedelmi kirendeltség ügye

2013. január 09. 08:57

Szijjártó Péter fontosnak tartja, hogy mindent kiderítsenek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében, mert ha valóban 17 milliárd forint kár érte az országot e miatt, az szerinte lejárathatja Magyarországot komoly partnere, Oroszország előtt. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára erről szerdán az M1 Ma reggel című műsorában beszélt.

2013. január 09. 08:57

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő kedden közölte: a Központi Nyomozó Főügyészség egy hónapon belül lezárja a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében indult nyomozást. A megalapozott gyanú szerint a magyar vagyonkezelő akkori vezetői valótlan tartalmú okiratokkal azt akarták elérni, hogy a vagyontanács – dacára annak, hogy a vételárat már átutalták, és a tulajdonosváltozást is bejegyezték – hozzon döntést az ingatlanértékesítésről. Ezzel akarták megakadályozni az eredeti állapot esetleges helyreállítását, és a vevőnek kedvezőbb helyzetet biztosítani, azaz a vagyontanács döntése a törvényes eljárás látszatának fenntartására, valamint az általuk és az ügyben eljáró nagykövet által elkövetett kötelességszegés és a bekövetkezett hátrány leplezésére irányult.

A vagyontanács döntése idején már zajlott az ingatlan továbbértékesítésének előkészítése, és azután meg is történt. Az ügyben a magyar államot 80 millió dollár – mai árfolyamon átszámítva mintegy 17 milliárd forint – vagyoni hátrány érte. Szijjártó Péter a szerdai műsorban azt mondta, Oroszország az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. A két ország között rendszeresek a magas szintű egyeztetések, és a közeljövőben újabb magas szintű találkozóra kerül sor – közölte.

Arról is beszélt, hogy hatalmas előrelépés várható az ország energiabiztonságának megteremtésében, hiszen a Déli Áramlat földgázvezeték építése megkezdődött, a magyarországi szakasz építésének előkészületei jól állnak. Emellett 2014-2015-re elkészül az a vezeték, amely a magyar és a szlovák vezetékrendszert köti össze, továbbá remélhetőleg hamarosan lezárulnak a tárgyalások arról, hogy „az a hatalmas gáztározó-kapacitás, az a gáztározórendszer, amely Magyarország alatt van”, magyar nemzeti tulajdonba kerül.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy tavasszal Budapesten ülésezik a magyar-albán gazdasági vegyes bizottság. Óriási lehetőségek rejlenek a magyar-albán kereskedelmi kapcsolatokban, ezek még nagy mértékben kihasználatlanok – mutatott rá. Kifejtette, jelenleg mintegy 50 millió dollár a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke, de ezt szinte teljes egészében a magyar export teszi ki. Albánia fontos kereskedelmi partnere lehet Magyarországnak, „az ehhez szükséges politikai bizalom” megvan a két ország között – mondta az államtitkár.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. január 09. 12:52
Oroszországban megszokott az ilyen 17 milliárdos "okosság", főleg régi testvérpárti szálon (is)
Gregorius
2013. január 09. 12:47
Nem vagyok benne biztos, hogy meg fogjuk tudni az igazat. Ha jól emlékszem ebben az eladásban benne voltak az oroszok is, úgy rémlik, hogy volt valami vétójoguk a lehetséges vevővel kapcsolatban, azaz akárkinek nem lehetett eladni az épületet.
nyugalmazott tanár
2013. január 09. 12:17
Tessék olyan törvényi feltételeket teremteni, ami megakadályozza az elkövetett bűnök miatt esedékes felelősségrevonás alól történő folyamatos kibúvást. És akkor nem fogja lejáratni az országot egyetlen bűncselekmény sem. Ha van felelősségrevonás, akkor jogbiztonság van.
Basiliscus
2013. január 09. 12:05
"Óriási lehetőségek rejlenek a magyar-albán kereskedelmi kapcsolatokban," a következő óriási lehetőség akkor már lehetne a magyar-andorrai kereskedelmi kapcsolatokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!