Moldovai elemző: Romániának el kell tűnnie a térképről

2013. január 14. 09:56

A Moldovai Köztársaság parlamentjének volt képviselője, a politikai elemzőként tevékenykedő Andrej Szafonov az orosz nyelvű nr2.ru portálon azt írja, Románia eltűnése az egyetlen megoldás a „román expanzionizmus” megállítására.

2013. január 14. 09:56

Az EuroCom romániai sajtófigyelő tudósítása szerint Szafonov megemlíti, hogy az orosz és ukrán külügyminiszterek Csernovicban fognak találkozni a moldovai–transzdnyeszteri konfliktus kérdésének megvitatására. Szafonov szerint a találkozón Oroszország és Ukrajna koordinálhatná a román expanzionizmus visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiket.

Szembe kell néznünk a valósággal. A román expanzionizmussal szemben nem lehet félmegoldásokkal kiállni. Még ha Oroszországnak és Ukrajnának közösek is lesznek az álláspontjaik, nehéz meggátolni Ion Antonescu utódainak expanziós tendenciáit. Románia minden politikai rezsimje agresszív diplomáciai tevékenységet folytatott, mely expanzióért és sovinizmusért küzdött. Másodsorban Romániának erős és befolyásos szövetségesei vannak, mint például az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO” ‒ írja Szafonov, aki megoldási lehetőséget is felvet a román kérdéssel kapcsolatban.

Nyíltan ki kell mondanunk: az egyetlen mód egyszer és mindenkorra megszabadulni a román veszélytől az a román állam létezésének megszűnése és eltűnése a világ politikai térképéről”. Ehhez Szafonov szerint, Románia olyan államok együttműködésére van szükség, mint Magyarországnak, Bulgáriának, Szerbiának, Ukrajnának, Oroszországnak és a Moldovai Köztársaságnak, amelyek mind elszenvedtek valamilyen sérelmet Románia miatt. Magyarország megkapná az erdélyi „történelmi területeket”, a Moldovai Köztársaság egyesülne a román Moldvával, Ukrajna és Oroszország pedig átvenné ezen ország kisebbségek által lakott területeit, Dobrudzsa a bolgárokhoz kerülne, Románia pedig Vlachiára szűkülne, királyságként tovább működve.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FcRrrr
2013. január 15. 02:05
Hatha Van igasag a vilagon Es visza kapunk valamit Meg kel ragadni az eselyt ha eljon Hajra! Az oseink forognanak a sirjukban Hos Magyarok menyit kuzdodtek hiaba Es megis tonkretedtek a hazankat (Erdelybol ;)
ottapont
2013. január 14. 13:58
Azért ehhez a románoknak is lenne pár keresetlen szavuk, bár a történelem kerekei mindig forognak, ehetőségek adódhatnak, azokkal kell jóban lenni akikkel érdemes.
vigyor
2013. január 14. 12:50
" Magyarország megkapná az erdélyi „történelmi területeket”," Így nem kell. Egyébként sem egy darab konc, hogy adják-vegyék! Erdélynek önállónak kell lennie. És, majd amikor önálló, eldönti, hogy akar szorosabban csatlakozni hozzánk vagy sem.
OrangeOrder
2013. január 14. 12:46
Jöhet, de a románok meg a még barnábbak nélkül. Köszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!