Miniszteri tárcát adna Ponta az RMDSZ-nek

2012. december 16. 11:08

Amennyiben Traian Basescu államfő ismét neki ad kormányalakítási megbízást, és a Szociálliberális Szövetség (USL) másik két társelnöke is beleegyezik, miniszteri tárcát is adna Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ).

2012. december 16. 11:08
Szombaton, az RMDSZ marosvásárhelyi tanácskozásán, Kelemen Hunor elnök rámutatott, a magyar szövetségnek miniszterekkel kell részt vennie a megalakítandó román kormányban, mert az ellenzékiség gyenge érdekérvényesítési lehetőséget kínálna a parlamenti helyek kétharmadát birtokló USL-vel szemben. 
 
„Hajlandó lennék miniszteri tárcát adni az RMDSZ-nek, hogy megóvjuk többségünket és kormányunkat egy olyan megítéléstől, miszerint ez is olyan kétharmad, mint a szomszédos Magyarországé, amely elnyomja a politikai és nemzeti kisebbségeket” - mondta Victor Ponta, hozzátéve, hogy az RMDSZ bevonásáról csak az USL liberális és konzervatív társelnökével közösen, a kormányalakítási megbízás után döntenek.
 
Ugyanabban a televízió-műsorban Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke megerősítette, hogy az USL és az RMDSZ vezetői már a választás előtt tárgyaltak arról, hogy közösen alakítsanak ki többséget a parlamentben. Antonescu viszont kifejtette: szerinte nem az RMDSZ kormányzati szerepén múlik Románia külföldi megítélése, hanem a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásán.
 
„Ha az RMDSZ kormányra kerül, nem jelenti azt, hogy az ország egy darabját idegenek kezére adtuk. Szerintem akár miniszterelnöki, vagy - ha megválasztják - akár államfői tisztséget is betölthet bármely román állampolgár, etnikumától függetlenül. Másfelől viszont az sem minősíthető a magyar kisebbség elnyomásának, ha az RMDSZ egy adott pillanatban nincs kormányon” - fejtegette Antonescu.
 
Traian Basescu államfő hétfőn konzultál a parlamenti pártokkal, majd megnevezi miniszterelnök-jelöltjét. Az új parlament szerdán tartja alakuló-ülését.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alarik
2012. december 16. 13:11
Jól van Ponta, vedd meg te is kilóra őket. Ez bejött másoknak is te posztodon. Amúgy melyik kisebbség van itt nálunk elnyomva? Netán bezúdultak a Magyarországról kiűzött románok, vagy esetleg a ún. magyar demokraták a rezidenciádra? Mi a bánatról beszélsz? Szarházi.
egysegelem
2012. december 16. 11:23
Sokszor azt veszem eszre, a hataron tuli magyarokba sokkal tobb ertelem szorint, mint az anyaorszagban maradottakba. A Fidesz mindig apro probalkozasat azonnal lesoprik, akar Szerbia, Romania, Szlovakiat nezzuk, az a hulyites, olcso demagogia ami a Fidesznek Mo-n bejott, a kintiekrol azonnal lepattan. Csak igy tovabb!
narancs albi
2012. december 16. 11:14
Az RMDSZ jol politizal. Mindegy, hogy melyik soviniszta roman van hatalmon, igyekeznek mindig ott lenni ahol a penzt osztjak, ahol a dolgokrol dontenek. Nem agyament szabadsagharcot kell kezdeni, hanem ugyesen politizalni. Orban ezt soha nem fogja megtanulni. Viktor egy buta felcsuti majom volt es az is maradt: nagy a pofaja, de hulye mint a segg.
HSL
2012. december 16. 11:14
ejnye-ejnye, hát mi lesz így az erdélyből betervezett finessz szavazatokkal? ideje gyorsan konzultálni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!