Megerősítené a japán-amerikai kapcsolatokat Abe és Obama

2012. december 18. 08:22

A két szövetséges ország kapcsolatainak erősítéséről állapodott meg Abe Sindzó, a japán választásokon győztes Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője és Barack Obama amerikai elnök keddi telefonbeszélgetésük során.

2012. december 18. 08:22

Japán sajtójelentések szerint a miniszterelnöki szék várományosa arról is megegyezett Obamával, hogy jövő januárban találkoznak majd. Hivatalos közlemények szerint a két vezető elsősorban az amerikai-japán védelmi kapcsolatok fontosságáról és fejlesztéséről beszélt.

Abe pártja választási győzelme után már leszögezte, hogy legfőbb külpolitikai feladata a szerinte az utóbbi három évben meggyengült amerikai-japán szövetség megerősítése lesz, első hivatalos útja pedig az Egyesült Államokba fog vezetni. Amerikai szakértők szerint Washington üdvözlendőnek tartja, hogy Abe aktívabb biztonságpolitikát akar folytatni, és egy alkotmánymódosítással akár a kollektív önvédelmet is engedélyezné Japán számára.

Ugyanakkor sokan arra is figyelmeztettek, hogy a választási kampányban nacionalista retorikát folytató LDP hatalomra jutása tovább ronthatja a szigetország viszonyát Kínával és Dél-Koreával, a feszültségek esetleges mélyülése pedig ellentétes az amerikai érdekekkel.

Abe kedden emellett azzal keltett megrökönyödést, hogy összekeverte Obamát George W. Bush korábbi amerikai elnökkel. A Keidanren japán ipari lobbicsoport vezetői előtt tartott előadásán ugyanis arról számolt be az LDP-vezért, hogy „Bush elnökkel” folytatott telefonbeszélgetést. Abe – akinek legutóbbi, 2006-2007-es miniszterelnöksége Bush elnöksége alá esett – ugyanakkor azonnal kijavította hibáját sajtójelentések szerint.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!