A rendszerváltó Magyarország előtt tisztelgett Lipcse

2012. október 10. 09:45

Magyarországnak a közép- és kelet-európai rendszerváltás előmozdításában szerzett érdemei előtt tisztelgett Lipcse városa kedden az 1989-es békés kelet-németországi forradalomra emlékező Fényünnepen.

2012. október 10. 09:45

Az ünnepség csúcspontját jelentő esti fényjátékot megelőzően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a város egyik legnagyobb terén összegyűlt tömeg előtt a díszvendég Magyarország nevében elmondott köszöntő beszédében hangsúlyozta: a szabadság nem jelent automatikusan igazságosságot, a rendszerváltás így Magyarországon milliók számára csak szegénységet és a hátrányos helyzet megszilárdulását jelentette, míg a régi rendszerből sokan átmentették hatalmukat. Sokak számára a rendszerváltás csak annyit jelent, hogy „a tankok kimentek és a bankok bejöttek” – mondta a miniszter. A „rendszerváltás vesztesei” Magyarországon elsősorban a romák, de nemcsak ők, hanem további másfél millió magyar is mélyszegénységben él – tette hozzá.

A vesztesek közül sokan az övéktől eltérő, „más társadalmi, etnikai, kulturális csoportokban vélik felfedezni nyomorúságuk okát”, és számukra a demokrácia kifejezés nem bír pozitív tartalommal. Ennek a helyzetnek a meghaladásához közös erőfeszítésre van szükség – mondta Balog Zoltán. „Harcoljunk közösen egy olyan demokráciáért, amely esélyegyenlőséget, szolidaritást, emberi méltóságot és méltányos versenyt” jelent, és egy olyan Európáért, amelyben a különbözőségek nem oltják ki egymást, hanem erősítik a közösséget – fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: „szükségünk van kritikus szolidaritásra Európában, a magyaroknak éppen úgy, mint a németeknek, de a magyaroknak talán még inkább”. 

Burkhard Jung, Lipcse szociáldemokrata főpolgármestere rövid köszöntő beszédében kiemelte: „a németek soha nem felejtik el, hogy milyen sokat köszönhetnek a magyaroknak”. Ugyanakkor „mély aggodalommal” töltik el őket a véleményszabadságot, a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét fenyegető folyamatok, amelyek éppen a közösen kivívott szabadsággal és demokráciával ellentétes irányba mutatnak – tette hozzá. „A sajtószabadság az egyike azon megkérdőjelezhetetlen értékeknek, amelyeken az Európai Unió alapul” – idézett a szociáldemokrata politikus egy petícióból, amelyet a lipcsei Média Alapítvány által odaítélt, Díj a sajtó szabadságáért és jövőjéért nevű elismerés magyar kitüntetettjei, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka kezdeményeztek. Burkhard Jung hangsúlyozta: Lipcse városa támogatja a petíciót, amellyel a magyarországi média szabadságának biztosítására szólítják fel Angela Merkel német kancellárt és Orbán Viktor miniszterelnököt. 

Az 1989. október 9-én tartott – a keletnémet rendszerváltási folyamat egyik legfontosabb állomásának számító – lipcsei tömegtüntetés évfordulóján az évtizedes hagyomány szerint a Beszéd a demokráciáról című, fő ünnepi beszédet évente más-más neves személyiség mondja el, a helyszín pedig a keletnémet ellenzéki mozgalmak egyik központjaként számon tartott belvárosi Miklós-templom. A lipcsei városvezetés az idén Dalos György Berlinben élő magyar írót, történészt kérte fel az ünnepi beszéd megtartására. A szónok a csaknem egyórás előadásban az államszocializmus és a rendszerváltás korszaka mellett a jelenkorról is szólt. Hangsúlyozta, hogy az ünnepélyes alkalmat nem kívánja aktuálpolitikai polémiára használni, de a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék tagjaként végzett évtizedes munkája arra kötelezi, hogy szóljon a magyarországi helyzet két eleméről.

Az első a szerinte „kibírhatatlanul gyűlölettel teli légkör”, amely lerontja a demokrácia valamennyi értékét, és amely csak a „neofasiszta Jobbiknak” kedvez. „Ilyen körülmények közepette egyenesen abszurd” magatartás a kormány részéről, hogy „még egy kávéra sem hajlandó leülni a demokratikus ellenzék képviselőivel” – fogalmazott Dalos György. A másik elem a nemzetközi pénzintézetekkel kialakult konfliktus, amelyből fakadóan a kormány „állandóan kokettál Oroszországgal, Kínával, Kazahsztánnal és még Azerbajdzsánnal is”, és „cinikusan” egy szintre helyezi az európai intézményeket az egykori megszálló Szovjetunióval. Mindennek az a következménye az író szerint, hogy „Magyarország még a maradékát is eljátssza” annak a tekintélynek, amelyet a kelet-európai „emancipációs folyamatban” betöltött szerepe révén élvezett.

A beszéd előtt a teljesen megtelt Miklós-templomban a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka ismertette a petíciót, amelyben egyebek között azt írták: a magyarországi sajtószabadság „szemlátomást erodálódik”, ami elfogadhatatlan. A petíciót Angela Merkel és Orbán Viktor csütörtöki, berlini találkozóján kívánják eljuttatni a címzetteknek.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2012. október 10. 13:02
„a tankok kimentek és a bankok bejöttek” - mondta azt a szöveget a tibeti szabadságjogok élharcosa, amit eddig csak a MIÉP-től, majd a Jobbiktól hallhattunk. Ez ez idézet szépen kifejezi annak a "fejlődési" ívnek jelen állomását, amelyet a Fidesz -radikálisan antiklerikális liberális pártból a polgári konzervatív irányon keresztül a mai fundamentalista nemzeti populizmusig befutott.
tarackos
2012. október 10. 12:27
"Ilyen körülmények közepette egyenesen abszurd" magatartás a kormány részéről, hogy "még egy kávéra sem hajlandó leülni a demokratikus ellenzék képviselőivel”" Nem abszurd hanem logikus. Ők ugyanis olyan jóerkölcsös keresztények akik gyűlöletben utaznak ezért nem a felszámolásában hanem a fenntartásában érdekeltek. A tegnapi IMF ellenes gyűlöletkampány is ennek a következménye... "cinikusan” egy szintre helyezi az európai intézményeket az egykori megszálló Szovjetunióval" Ez egy szűkebb értelmezés. Valójában bármilyen értéket képes lerántani maga mellé a pöcegödörbe ha az érdeke úgy kívánja. Nem az ország tekintéje az első amit feláldoz, a nácikkal is simán lepaktált...
Antigoné
2012. október 10. 11:36
Miért kellett még egy ilyen alkalmat is a mai Magyarország mocskolására felhasználni? Van éppen elég fóruma Dallosnak Berlinben, ahol naponta százszor elmondhatja a sirámait.
Kronikas
2012. október 10. 10:50
Magyarország a rendszerváltás óta soha nem volt olyan közel a pártállamhoz, mint manapság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!