Csehország elutasította az európai föderáció tervét

2012. szeptember 13. 11:54

Václav Klaus cseh államfő elutasítja az európai föderáció tervét, amelyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vázolt fel szerdai évértékelő beszédében az Európai Parlamentben. „Mi 2004-ben az Európai Unióba léptünk be, s nem pedig egy föderációba, amelyben súlytalan provinciává válunk” – mondta a cseh politikus.

2012. szeptember 13. 11:54

„Barroso ezen elképzelését határozottan elutasítom. Az egyetlen dolog, amit beszédében értékelek, hogy első ízben nyíltan beismerte, mi is a valódi célja a mélyebb európai integrációt szorgalmazóknak” – jelentette ki Václav Klaus cseh államfő abban az interjúban, amelyet a Novinky cseh hírportál közölt csütörtökön. Klaus azt állította: ezt eddig Barroso és a hozzá hasonlóan gondolkodók „eltitkolták” az európai közvélemény elől.

„Mi (Csehország) 2004-ben az Európai Unióba léptünk be, s nem pedig egy föderációba, amelyben súlytalan provinciává válunk” – tette hozzá a cseh politikus, aki közismert ellenzője a mélyebb európai integrációnak. Arra a kérdésre, hogy Csehországnak be kellene-e lépnie egy esetleges föderációba, s ez mennyire veszélyeztetné szuverenitását, Klaus kifejtette: „Biztosan nem kellene belépni. Ellenkezőleg: azon kellene elgondolkodnunk, hogyan újítsuk meg államiságunkat és szuverenitásunkat. Ez egy föderációban lehetetlen.” Hozzátette: a felmérések azt jelzik, hogy a közvélemény jelentős része az EU felbomlásának híve, de „az olyan emberek mint Barroso, ezt nem akarják meghallani”.

Barroso a szerdán Strasbourgban elhangzott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Európának új irányra van szüksége, illetve, hogy nem a múlt eszközeivel kell megoldani a jövő problémáit.

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2012. szeptember 13. 21:01
A francianémet ellentét miatt egész KE negyven évre szovjet megszállás alá került. Ők meg amerikai alá. A legkevesebb, hogy ezek után ők ne szóljanak bele abba, hogy "mi Európa". Mert ezek szerint fogalmuk sincs róla.
Viktus
2012. szeptember 13. 19:26
A bizottsági elnök szerint a legnagyobb fenyegetés az, hogy a válság „felzabálja Európát” a kontinens így lemarad az USA és Kína mögött. http://policity.blog.hu/2012/09/13/europak
Mystes
2012. szeptember 13. 18:20
Hogy mennyire aljas a jelenlegi EU, azt jól mutatja, hogy így pozícionálják a jelenlegi helyzetet: vagy ők, vagy háború. Na, én ezekben pont ezért nem bízok! Utálatos, erőszakos, zsaroló banda.
HSL
2012. szeptember 13. 18:09
tavaly még sztrongjuropos cikkek mentek a címlapra, most meg a hivatalossá vált föderációs felvetésről is csak a kritizálókon keresztül van hír... ideje enver hodzsa módra bunkerövet húzni a határokra, mielőtt még a WaffenMerklista ZikkAjrópai hadtest elveszi a kedves vezér hatal... azaz a nemzet szuverenitását, no
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!