Több ezer kínai tüntetett Japán ellen

2012. augusztus 19. 16:25

A hétvégén fokozódtak és több ezresre dagadtak a Japán-ellenes tüntetések Kínában; egyes helyeken japán éttermekben romboltak és japán gépkocsikban tettek kárt, vagy zászlót égettek kínaiak, akik vitatott hovatartozású szigetek Kínához tartozása mellett demonstráltak.

2012. augusztus 19. 16:25
Vasárnap Sencsen (Shenzhen) városában ötezren vonultak az utcára, Hangcsouban (Hangzhou) körülbelül háromezren, Csengtuban (Chengdu) ezren, míg Hongkongban kétszázan adtak hangot elégedetlenségüknek amiatt, hogy a japán hatóságok a múlt héten őrizetbe vették azokat a kínai aktivistákat, akik megközelítették a Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigeteket, illetve partra szálltak az egyiken.
 
A dél-kínai Sencsenben a felvonulók között voltak olyanok, akik japán zászlót égettek, mások a japán termékek bojkottjára szólítottak fel. Több mint egy tucat japán márkájú parkoló autót megrongáltak, s voltak, akik betörtek egy japán étterembe és ott törtek-zúztak. Hangcsouban a tüntetők szintén japán éttermek redőnyeit verték, vagy betörték az ablakaikat.
 
Kantonból, Senjangból (Shenyang), Harbinból és Csingtaóból (Qingdao), valamint a közép-kínai Vuhanból (Wuhan) és Hszian (Xian) városából ugyancsak kisebb tüntetésekről érkeztek jelentések. Pekingben szórványosan jelentek meg demonstrálók a japán nagykövetségnél és a nagykövet rezidenciájánál. Mindenütt jelentős rendőri erők biztosították a helyszínt.
 
A kínai közvéleményt felbőszítették az elmúlt napok eseményei, illetve az azoktól szóló sajtóbeszámolók, a médiában szereplő bilincsbe vert hongkongiakról a televízióban és az írott sajtóban bemutatott felvételek. A 14 kínai aktivista a japán kapituláció 67. évfordulóján érkezett a Tiaojü-szigetekhez. Az aktivistákat azóta hazaengedték, de a kedélyeket tovább borzolta, hogy vasárnap japán politikusok hajóztak a japán közigazgatás alatt álló lakatlan szigetekhez. Közülük tízen partra is léptek, és ott japán zászlót lengettek.
 
A kínai külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint Peking „határozott ellenzését” fejezte ki, mert „japán jobboldaliak törvénytelen módon megsértették Kína területének szuverenitását”. Fu Jing (Fu Ying), kínai külügyminiszter-helyettes arra szólított fel, Japán gondoskodjon arról, hogy ne kerüljön sor ilyen cselekedetekre.
 
A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint Niva Uicsiro japán nagykövet a Fu Jinggal folytatott beszélgetés során „mély sajnálatának” adott hangot az országban tapasztalt – japán éttermeket és autókat ért – vandál cselekmények miatt. Egyben az „összes lehetséges intézkedés” megtételére kérte Pekinget a japán állampolgárok és vállalatok védelmében.
 
Niva kifejezésre juttatta, Japán sosem fogja elfogadni a kínai fél tiltakozását olyan esetekben, amikor kínaiak szállnak partra a szigeteken. Megerősítette: Tokió számára „nem kétséges, hogy a Szenkaku-szigetek történelmileg és nemzetközi jogilag Japán területéhez tartoznak”.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. augusztus 21. 10:49
Hitte volna valaki, hogy pár évtized alatt lekörözi a Japán gazdaságot az a Kína, meg Korea amelynek éves termését sokan egy kalap sz...ral szemléltették. Lekörözi nem csupán mennyiségben, de minőségben is. Sem az USA sem Európa nem képes tanulni más kárán. Ez a vesztük. Japánnak elég egy cunami ahhoz, hogy romokba omoljon az elsősége. Európáét meg az USA-ét pár forró nyár fogja a mélybe taszítani. Ám akkor már késő lesz az ébredés. Ha magyarország meg karja előzni a katasztrofát, akkor bármi másnál előbbrevaló kell legyen a vízgazdálkodás egész rendszerének a megújítása. Bármi áron!!! Mind tározó- mind öntözőrendszerek tekintetében. Minden elvesztegetett nap milliárdos veszteséget okoz a jövőnek.
Laibach
2012. augusztus 19. 20:48
Kínáról nekem mindig egyik kedvenc zenekarom alábbi szám ugrik be: Kalashnikov - Tiananmen, Tiananem Kill Another Yellow Man http://www.youtube.com/watch?v=MCqlctL24Ks
thymian
2012. augusztus 19. 19:02
Na és mi van a tibetiekkel és az ujgurokkal ferdeszeműek? Egy lakatlan szigetért mit kell balhézni, mi van ott, tán csak nem arany, hogy ennyire fontos lett?
Kosinva
2012. augusztus 19. 18:55
A japánok a barátaink, sokkal inkább mint a kínaiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!