Magyar polgármesterek buktak Erdélyben

2012. június 11. 11:54

Nem lesz magyar polgármestere több olyan román többségű erdélyi településnek, ahol eddig magyar volt a vezető, viszont kétharmados többséget szerzett Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen az RMDSZ.

2012. június 11. 11:54

A román Agerpres hírügynökség jelentése szerint Szatmárnémetiben Ilyés Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje – aki az elmúlt nyolc évben vezette a várost – alulmaradt Dorel Coicával, a román Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltjével szemben, aki mintegy 6 ezerrel több szavazatot kapott. Ez a két jelölt 2008-ban is versenyben volt egymással, akkor viszont még Ilyés kapott mintegy 7 ezer szavazattal többet. Szatmárnémetiben a magyar lakosság aránya 37,6 százalék.

A Maros megyei Szászrégenben is hasonló a helyzet. Ott szintén az RMDSZ-es Nagy András vesztett román kihívójával, a Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltjével, Maria Precuppal szemben. Nagy András két mandátum erejéig töltötte be a városvezetői tisztséget Szászrégenben, ahol a magyar lakosság számaránya 26 százalék.

Az RMDSZ párhuzamos számlálása szerint a Temes megyei, mindössze 11 százaléknyi magyar lakossággal rendelkező Zsombolyában sem sikerült Kaba Gábornak újabb polgármesteri mandátumot nyernie. Székelyföldön viszont az RMDSZ jobb eredményeket ért el, mint négy évvel ezelőtt,

A főtitkár közlése szerint Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön – Hargita és Kovászna megye székhelyén - az RMDSZ kétharmados többségre tett szert a városi tanácsban, és mindkét településen az RMDSZ jelöltjei, Ráduly Róbert Kálmán és Antal Árpád szereztek újabb polgármesteri mandátumot. Kovács szerint Székelyudvarhelyen is egyszerű többséget szerzett az RMDSZ a városi tanácsban, amire nyolc éve nem volt példa.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blehel
2012. június 12. 10:39
Én megértelek titeket, DE szerintetek az a normális, hogy bárhogy is politizál egy párt, húsz év után is rájuk kéne szavazni csak azért, mert magyar? Ha legalább megfeleløen képviselné a magyarok érdekeit. De sok karrierpolitikus van közöttük, akik igenis megkövetelik, hogy izomból melléjük ikszeljünk, csak azért, mert UDMR.
Krupp Skya
2012. június 11. 18:10
Itt is. Igazmagyar főpolgármester bukott.
blehel
2012. június 11. 15:46
esetleg érdekes elolvasni a szatmári rmdsz elnöke bejegyzését és a hozzá kapcsolódó kommenteket: https://www.facebook.com/kereskenyigabor lehet ezért is a fidesz a hibás?
rettegett iván
2012. június 11. 14:05
Nesztek nektek igaz magyarok. A határon túl nem kérnek belőletek. Itt se nagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!