Leminősítette a három legnagyobb osztrák bankot a Moody's

2012. június 06. 09:13

Leminősítette a Raiffeisen Bank International, az UniCredit Bank Austria és az Erste Group Bank AG adósbesorolását a Moody's. A hitelminősítő döntését elsősorban a közép-kelet-európai működési környezettel és az euróövezeti válsággal indokolta.

2012. június 06. 09:13

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja, a Moody's Investors Service  az európai és az amerikai piaci zárások után, szerdán hajnalban Londonban bejelentette, hogy a Raiffeisen Bank International (RBI) és az UniCredit Bank Austria (UBA) adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG (Erste) hasonló osztályzatait két fokozattal rontotta. A Raiffeisen betéti besorolása a cég listáján mostantól „A2”, az önálló banki pénzügyierő-osztályzat „D plusz”. Az UniCredit ausztriai üzletágának új osztályzatai „A3/D plusz”, és ugyanilyen besorolásokat kapott az Erste-csoport is. A Moody's egy-egy osztattal visszavette az Erste és az UniCredit Bank Austria rövid távú adósbesorolásait is egyaránt „Prime-2” szintre.

A cég közölte azt is, hogy az Erste adósi/betéti besorolásaira és önálló hitelkockázati megítélésére negatív kilátás van érvényben, tekintettel a bank kevésbé diverzifikált közép-kelet-európai hálózati berendezkedésére, ami sérülékenyebbé teszi ezt a cégcsoportot az egy-egy országban bekövetkező olyan negatív fejleményekre, mint például a „kedvezőtlen és bizonytalan” működési kondíciók Romániában és Magyarországon, ahol az Erste jelentős mértékben jelen van.

 A Moody's szerint a három nagy ausztriai bankcsoport visszaminősítése általánosságban is tükrözi sebezhetőségüket a fő közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli piacaik némelyikére jellemző kedvezőtlen működési kondícióktól, illetve a folytatódó euróövezeti adósságválságból eredő további sokkok növekvő kockázatától. A hitelminősítő kiemeli azt a véleményét is, hogy bár az osztrák bankok javították tőke- és tartalékpozícióikat, veszteségelviselő kapacitásuk valamely kedvezőtlen forgatókönyv bekövetkezte esetén azonban elmarad sok már európai bankcsoportétól.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. június 06. 16:14
Rájöttek, hogy a bankok gerjesztik a válságot.
vizipipa
2012. június 06. 16:09
Csak mert túl vagyunk a válságon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!