Plágiumbotrány fenyegeti az oktatási minisztert

2012. május 02. 15:08

Több politikus után az oktatási miniszter is plágiumgyanúba került Németországban. Annette Schavan doktori dolgozatáról egy blog állítja, hogy másolat.

2012. május 02. 15:08

Plágiumgyanúba került Annette Schavan német oktatási miniszter doktori dolgozata kapcsán: egy szerdán megjelent blogbejegyzés szerint a 32 éve készült neveléstudományi értekezés számos részében nem megfelelők a hivatkozások. A schavanplag.wordpress.com névtelenségbe burkolózó szerzője azt állítja, a 325 oldalas doktori dolgozatból 56 oldalon olyan szöveg szerepel, amely „vélhetően plágiumgyanús”, de legalábbis nem mindenben felel meg a forrásmegjelölés szabályainak.

A miniszter az ügy tisztázását ígérte, egyben felszólította a bejegyzés szerzőjét, hogy fedje fel kilétét. Hangsúlyozta: bárkivel hajlandó beszélni arról, miként készült a doktori értekezés, és miként kezelte a felhasznált forrásokat. Ugyanakkor „névtelen vádaskodásokkal nehéz bármit is kezdeni” – tett hozzá.

Schavan 1980-ban szerzett doktori fokozatot a düsseldorfi egyetemen, értekezésében a személyiség és a lelkiismeret összefüggéseivel foglalkozott. Az utóbbi időszakban több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Legutóbb pedig a berlini tartományi gyűlés kereszténydemokrata (CDU) frakciójának vezetője került plágiumgyanúba. Florian Graf a vizsgálatnak elébe sietve maga kérte doktori címének visszavonását.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. május 02. 16:56
"A balaton-felvidéki szőlészet és borászat szerepe az újkori olimpiák történetében"
cili
2012. május 02. 16:03
...Ki szelet vet,vihart arat...
Honfi-fi
2012. május 02. 15:39
futótűzként terjed az egy bolond százat csinál szindróma 320 oldalból 50-nel van gondja a névtelen bloggernek, sztem ez nem lehet komoly plágium viszont, ha ez így terjed, egész európában retteghetnek az ügyeskedők lehet, lesznek még nagy bukták kilfelden is
kjkj945
2012. május 02. 15:21
Terjed a magyar átok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!