Nem akar további feszültséget Koreában Kína

2012. május 13. 10:53

Közös szabadkereskedelmi övezetet hozna létre a jövőben Kína, Japán és Dél-Korea - ennek kapcsán Ven Csia-pao kínai miniszterelnök arról beszélt, meg kell előzni a feszültség további fokozódását a Koreai-félszigeten.

2012. május 13. 10:53

A hidegháborús mentalitással szakítva, minden oldal jogos biztonsági aggodalmait szem előtt tartva, bölcsességgel, türelemmel és jóakarattal kell a koreai kérdés tárgyalásos megoldásán dolgozni - vélte Ven Csia-pao kínai miniszterelnök, miután Pekingben vasárnap tárgyalt a japán kormányfővel és a dél-koreai elnökkel. A háromoldalú megbeszéléseket követő tájékoztatón Ven arról is beszámolt, hogy a felek megállapodtak a közös szabadkereskedelmi övezetről szóló tárgyalások még idei elindításában.

Ven azt hangoztatta, hogy Északkelet-Ázsia nagy államaiként különös felelősség hárul a régió e három országára, s a térségben a béke és a stabilitás nem csak közös érdekük, de a fenntartható fejlődés előfeltétele is. A legfontosabbnak mindannyiuk számára a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség további fokozódásának megelőzését nevezte.

A megbeszéléseken a három vezető véleményt cserélt az észak-koreai helyzetről, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki nyilatkozatáról, amely elítélte Phenjan közelmúltbéli, kudarcba fulladt műholdfellövési kísérletét. A kínai kormányfő külön is sürgette a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, a lényegében 2008 decembere óta szünetelő hatoldalú tárgyalások folytatását. A japán miniszterelnök leszögezte, a három országnak tennie kell azért, hogy megelőzzék Észak-Korea további provokációit. A dél-koreai elnök örömmel nyugtázta, hogy Peking az észak-koreai lakosság életszínvonalának emelésére igyekszik ösztönözni Phenjant.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2012. május 13. 14:45
amerika takarodjon onnan, nincs ott semmi keresnivaloja. Hagyja ra a kerdes megoldasat a ket Korea nepere.
Diocles
2012. május 13. 12:49
Kínának nyilván emiatt erősen érdeke volna az egyesítés, de akár az enyhülés, az amik kimennének Dél-Koreából, az északi rész pedig afféle kínai ötödik hadoszlopként működne. Pláne ha a kínai modellt követné az északi rész, azaz a pártapparátus afféle nómenklatúra-burzsuáziává alakulna át, a Nagy Tesó Kínát követve.
kjkj945
2012. május 13. 11:04
Kina egybesiteni akarja a két koreát. Nem lesz könnyű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!