Leváltották Romániában az összes magyar prefektust

2012. május 15. 11:00

A változások nyomán az erdélyi megyékben egyetlen magyar prefektus vagy alprefektus sincs hivatalban.

2012. május 15. 11:00

Romániában egyetlen magyar prefektus és alprefektus sem maradt tisztségében a napokban lefolytatott leváltások és beiktatások után. A Victor Ponta vezette baloldali román kormány a hét végén hozott több kormányhatározatot a prefektusok és alprefektusok leváltásáról. A változások nyomán az erdélyi megyékben egyetlen magyar prefektus vagy alprefektus sincs hivatalban.

A jobboldali Boc-, majd Ungureanu-kormányok idején Erdélyben Hargita, Kovászna, Szilágy és Hunyad megyének, a Kárpátokon kívül pedig a moldvai Vaslui megyének volt magyar prefekutsa. Alprefektusi tisztséget viseltek ugyanakkor a magyarság képviselői Arad, Brassó, Maros, Máramaros, Szatmár és Temes megyében. A baloldali kormány határozatai következtében valamennyiüket felmentették tisztségükből. Hargita megyében Ladányi László Zsoltot Augusta-Cristina Urzica, a megye egyik román többségű községének a jegyzője, Kovászna megyében György Ervint Codrin Munteanu váltja. Munteanu vasárnap délutáni beiktatási ceremóniájáról tüntetőlegesen távol maradtak a megye és a megyeszékhely magyar vezetői.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaposzta13
2012. május 15. 16:16
Az rmdsz 22 eves labujhegyen politizalas eredmenye,meg ott sem vagyunk ahonnan elindultunk.
Panzergeneral
2012. május 15. 15:12
Méltóságos uraim! Romániában a prefektus kormánybiztost/kormánymegbizottat jelent. Kormányon van most a merevdéesz? Na ugye, hogy nincs. Undoritó, hogy folyton eljátszák ezek a hazaáruló Markóklónok, hogy nincs segily, ha kiesnek a pixisből!
mefisto
2012. május 15. 13:40
Hű mi lesz itt kérem az EP-ben...
Atisz
2012. május 15. 13:30
Én nem aggódom, mert biztos vagyok benne, hogy holnap rendkívüli Európai Parlamenti plenáris ülést fognak összehívni :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!