Az UniCredit bankot is leminősítette a Moody's

2012. május 15. 07:38

Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody's Investors Service, köztük a Magyarországon is aktívan jelenlévő Intesa Sanpaolo Spa-t, illetve az UniCredit-csoportot.

2012. május 15. 07:38

Huszonhat olasz bankot minősített le a Moody's Investors Service. A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a hétfői európai és amerikai tőzsdezárások után Londonban bejelentette, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és négy fokozat közötti mértékben romlanak. A Moody's összesítése szerint tíz bank osztályzatai egy fokozattal, nyolc bank besorolásai két fokozattal süllyedtek, hat olasz pénzintézetet három osztályzatnyival, kettőt pedig négy osztattal minősített vissza a cég. Mindegyik érintett olasz bank új besorolásaira további leminősítés lehetőségét valószínűsítő negatív kilátás maradt érvényben. A Magyarországon is aktív olasz bankok közül az osztályzatrontások az Intesa Sanpaolo Spa-t, illetve az UniCredit-csoportot érintik.

A tömeges banki leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli, hogy az olasz bankok besorolásai immár a legalacsonyabbak között vannak a fejlett európai gazdaságok közül, ami a cég szerint tükrözi, hogy ezek a bankok mennyire sérülékenyek a kedvezőtlen olaszországi és európai működési környezetek hatásaitól. A hitelminősítő indoklása szerint a hétfő éjjel bejelentett olasz banki leminősítések fő tényezői között szerepel, hogy az olasz gazdaság ismét recesszióban van és a kormányzati takarékossági intézkedések még tovább csökkentik rövid távon az olasz gazdaságban jelentkező keresletet.

A Moody's a leminősítések kiemelt indokai között említi az olasz bankok korlátozott piaci finanszírozási hozzáférését, ami - ha tartós marad - tovább fokozza az olasz bankokra nehezedő vagyonleépítési nyomást, és ez kockázatokkal járhat hálózataikra és eredményükre.A finanszírozási hozzáférés problémájával kapcsolatban a hitelminősítő kifejti, hogy a folytatódó euróövezeti adósságválság miatt az olasz bankok egyre drágábban és mind korlátozottabban férnek csak hozzá a nem kiskereskedelmi finanszírozási forrásokhoz, és emiatt sok olasz bank az euróövezeti jegybanktól (EKB) kölcsönöz jelentős összegeket.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2012. május 15. 08:55
miközben európa persze képtelen egy saját minősítőt összehozni ... hála a brüsszeli debiltenyészet européer lojalitásának, és szakértelmének ...
drieno
2012. május 15. 08:29
érdekes, hogy a rettenetes miősítésű európai bankok mégsem mennek tömegesen csődbe, ellentétben az usa-beli kisebb-nagyobb bankokkal, már kb 400 pénzintézetük bukott be, a múlt héten meg a jp morgan húzott be megint egy hatalmas mínuszt a befektetési portfóliójába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!