Könnyebb lesz a frankhiteleseknek

2011. szeptember 06. 17:09

1,20 svájci frank/euróban jelölte ki az alsó tűréshatárt a svájci jegybank kedden. Az elemzők közép-kelet-európai megkönnyebbülésről beszélnek.

2011. szeptember 06. 17:09

1,20 svájci frank/euróban jelölte ki az alsó tűréshatárt a svájci jegybank kedden, és ígérete szerint „minden eszközzel” megakadályozza, hogy a frank e szint alá erősödjön az euróval szemben. Pasquale M. Diana, a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzője az egész közép-kelet-európai térséget érintő „megkönnyebbülésnek” nevezte az intézkedést. A Morgan Stanley és a Capital Economics elemzői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy Svájc a frank szempontjából „viszonylag erős” szinten állapította meg az euróval szembeni tűrési alapárfolyamot.

A magyar helyzetet középpontba állítva Pasquale M. Diana elmondta, a jelenlegi frank/forint árfolyamot tekintve a svájci franknak 1,70 frank/euró árfolyamszint környékére kellene gyengülnie ahhoz, hogy a magyar háztartások törlesztési terhei a hitelfelvételek idején jellemző összegekre süllyedjenek.

A Capital Economics elemzője, Darren Middleditch úgy számolja, a frank/euró tűréshatár meghatározásából 7 százalékos árfolyamcsökkenés következik. Az elemző szerint „valószínűtlen”, hogy ez beindítaná „az annyira vágyott” fogyasztási költekezést. Middleditch szerint ugyanakkor a svájci jegybank által kijelölt árfolyam-tűréshatár csökkenteni fogja az árfolyam-támogatásból az érintett közép-kelet-európai országok közfinanszírozásaira háruló költségeket.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
k33
2011. szeptember 06. 18:36
Most már csak a törlesztő részleteket kéne visszacsökkenteni a százötven százalékos emelésből, és egy szavunk sem lehet /175-ből-265 frank/
kukagyerek
2011. szeptember 06. 17:31
"Könnyebb lesz a frankhiteleseknek" Hát, arról volt szó, hogy az orbán-kormány segít majd a frank hiteleseknek, nem pedig a svájci!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!