WSJ: Megszorítások jöhetnek

2011. augusztus 30. 14:06

A Wall Street Journal Europe szerint a miniszterelnök tegnapi beszéde már az őszi kormányzati intézkedések előkészítését szolgálta. A pozsonyi Sme erőteljesen kritizálta a magyar kormány gazdaságpolitikáját.

2011. augusztus 30. 14:06

Orbán Viktor hétfői beszéde valószínűleg az a célt szolgálta, hogy a vártnál rosszabb növekedési adatok miatt szükséges intézkedéseket beharangozza - írja a Wall Street Journal Europe. A GDP az első félévben csak körülbelül 1,5 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakához képest, ezért Orbán szerint szükség lehet kormányzati lépésekre a deficitkorlátok betartása érdekében - írja Gordon Fairclouh. A cikk bizonyos adófajták növeléséről, adócsökkentések elhalasztásáról beszél.

A kormány, illetve a miniszterelnök gazdaságpolitikájáról írt kedden a Sme szlovák liberális napilap is. Orbán olyan helyzetben van, hogy az egyetlen kártya, amelyre a költségvetési kilátásokat és a gazdaságpolitikát építette, kezd kicsúszni a kezéből. Nem segítenek már az államosított nyugdíjak sem, amelyek az egész adósságot csak a GDP mintegy tíz százalékával csökkentik és nem oldják meg a szerkezeti hiányt az úgynevezett nem ortodox intézkedések (ágazati adó) sem, amelyeket ismét védelmébe vett. Ezért mindenütt, ahol megszólal, jelzéseket küld költségvetési felelősségéről, miközben a hazai publikum számára a nemzeti szuverenitásért és a spekulánsok ellen folytatott küzdelemmel erősíti a harcias retorikát. Az igazság azonban ennek az ellenkezője, saját politikai sorsát, sem Magyarország jövőjét már nem tartja a kezében” - áll a Hadiállapotban című írásban, melyet Peter Schutz jegyez.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2011. augusztus 30. 21:58
"megszorítások jöhetnek" - ez kb. annyira merész jóslat, minthogy "szept-ben lesz eső legalább egyszer"
balint60
2011. augusztus 30. 20:43
Hiába, OV-nek már megint igaza lett: "hát csak jól gondoltunk, ezek a csigaevők, ezek a nem tudom kik, emezek, amazok, csak nem változnak!" (OV, nagyköveti konferencia) Lám, még mindig és már megint megszorításokról írnak, holott tudhatnák, hogy itt struktúraváltás, átalakítás, átszervezés, megújulás zajlik (fülke)forradalmi tempóval...
slomovicz
2011. augusztus 30. 15:24
"Megszorítások jöhetnek" Jöhetnek? talán- mert Magyarország körül összedől a világ. Európa válságban van, a német gazdaság jelentősen visszaesett. Amerikát leminősitik. De ami biztos, a mi cinikus barom ellenzékünk nem változik- most boldogan dörzsöli a kezét, mer az Zorbán! " És ha megbukik az Zorbán , majd megint mi jövünk." Jöttök ti- az apátok fszát! Itt soha nem lehet olyan rossz, hogy a szoclib banda mégegyszer visszajöjjön. Mindennek Ök az okai! Maga a leendő választási rendszer miatt, sem lehet. Jól van ez így. Egy polgári demokráciában- ami nem liberálbolsevik- nincs helye a vörös náciknak. Ausztriában sincs még mutatóban sem ilyen. Nem is igy élnek mint MI. Ideje - már a hálózatot felszámolni.
k33
2011. augusztus 30. 14:58
Megszorításokkal már nem lehet a célt elérni. Munkahelyek nélkül nem lesz felemelkedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!