Gátat szabna a franknak Svájc

2011. augusztus 14. 16:31

Az euróhoz kötné a frank drágulását Svájc - értesült egy helyi hetilap. A kormányzati tervek szerint valamivel 1,10 frank/euró fölött lehetne a gát. A gazdasági szakértői szövetség és a svájci szakszervezetek valamivel magasabb határt várnak.

2011. augusztus 14. 16:31

A svájci kormány és az ország központi bankja küszöböt határozna meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest - értesült a SonntagsZeitung című svájci hetilap. A cikk szerint ez lehetőséget teremtene ahhoz, hogy szükség esetén a svájci bank intervenciót hajthasson végre a frank gyengítése céljából.

A hetilap értesülése szerint a svájci bank valamivel 1,10 frank/euró fölött húzná meg azt az árfolyamot, ameddig a frank erősödhetne - legalábbis első körben. Ha a valuta átlépné ezt a szintet, a bank intervenciót hajtana végre. Pénteken este 1,1059 frank ért 1 eurót. A frank mintegy 30 százalékkal erősödött az euróhoz képest 2008 óta. A SonntagsZeitung szerint az ország vezető gazdasági szakértői szövetsége, az Economiesuisse az intervenciós határt 1,10-1,15 frank/euró szinten húzná meg; a svájci szakszervezetek szövetsége 1,40 franknál.

A svájci kormányhoz és a központi bankhoz közel álló források szerint az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek, és a kormány támogatja azokat. A hetilap úgy tudja, szerdán tarthatnak ülést a részletekről. 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2011. augusztus 15. 17:48
Hááát, ha fölraksz egy ezeréves okulárét és azon keresztül vizsgálod, hogy ki mikor vállal nagyobb kockázatot? Aki kitűnik az átlag közül, florier, vagy aki elvegyül a nagy átlagban? Csak óvatosan araszol előre, kivár. Nem szabad elhamarkodni a vélemény-alakítást.
kérdés
2011. augusztus 15. 13:44
A svájci frank extrém megerősödése olyan, mint az utolsó figyelmeztetés, hogy tényleg válság van, tényleg fenntarthatatlan az eddigi gazdasági konstelláció és a megoldásra irányuló óvatos majd_mi_változtatunk_de_azért_arra_vigyázunk_hogy_minden_maradjon_a_régiben mentalitás. Bszom IMF pl. Ki az a hülye, aki most abban gondolkodik, hogy jusztis visszakapcsolja a fukusimai erőművet? Vagy bármelyiket, hűtés nélkül.
kérdés
2011. augusztus 15. 11:41
Gyerekek, állati hülye álmom volt. Már próbálom helyére rakni. Elmondom, ahogy én rendszereztem. A legfontosabb az előrelátás, az megfizethetetlen. De nem a rövididejű, anyagiakhoz (hitel, árfolyam, gyarapodás, bsztatás, rivalizálás), hanem az alapvető funkciókra való koncentrálás. Azt megtartani. Mintha a keletről jött hatás nem csak kínai lenne. Nem tudom a negyediket, milyen. Teljesen másodlagos probléma most a tőke, a kölcsönzése, a lakhatás, egyálatlán az áruk és forgalmazásuk, értékük is. Vannak. Hihetetlen raktárkészletek vannak és nem az az erős, aki bespájzolt, vagy bespájzol most. Akármiből. Aranyból is. Valami humán tényező a legfontosabb.
kalandféreg
2011. augusztus 15. 07:15
Javasolnám, hogy jelezze a kormány, hogy minél nagyobb lesz a hányados, annál nagyobb összeggel hajlandó beszállni Svájc költségeibe. Nem csak az ingatlanhitelek pörögnek devizában, de a cégek és önkormányzatok hitelei is. Óriási könnyebbség lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!