Pénzügyi krízis alakulhat ki Kínában

2011. július 30. 12:39

Mintegy 540 milliárd dollárral nagyobb a kínai állami adósságállomány a hivatalosan bejelentettnél, a népköztársaság önkormányzatai csődhullámba kerülhetnek - vélik a Moody's, illetve a Credit Suisse elemzői. A pekingi kormány segélycsomag összeállítására készül.

2011. július 30. 12:39

Vélhetően jóval magasabb a kínai önkormányzati adósságállomány a júniusban közzétett hivatalos becsléseknél, így a kínai bankoknak méretesebb veszteségekre kell felkészülniük - írja a Napi Gazdaság a Moody's hitelminősítő információi alapján. Az eltérés mintegy 3500 milliárd jüan (540 milliárd dollár) lehet.

 
Mivel a kínai jogi szabályozás nem teszi lehetővé az önkormányzatoknak a kötvények kibocsátását, ezek a hatóságok tudta nálkül átláthatatlan módon jutnak pénzhez. Elemzők szerint a Bank of China, illetve a China Citic Bank hitelezett a legagresszívebb módon az önkormányzatoknak. A várható csődhullám akár 12 százalékra növelheti a rosz hitelek arányát a jelenlegi mintegy 1 százalékos szintről.
 
A Credit Suisse elemzői szerint a következő másfél évben még nem várható a kínai állami mentőakció, azonban az első lépéseket már megtették. A Reuters múlt havi közlése alapján a pekingi vezetés olyan segélycsomag összeállítását fontolgatja, amely szerint a központi kormány átvenne két-három ezer milliárd jüan értékű adósságot a helyhatóságoktól, hogy ezzel megelőzze azok tömeges fizetésképtelenné válását.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. július 31. 23:08
szóval nem az usa-ban alakul ki adósságkrízis, nem ők nem vallottak be a bankoktól átvállalt komoly tartozásokat, nem az usa-ban mennek tönkre naponta bankok (most tartanak 200-nál, vagy háromszáznál, nem is tudom hirtelen), na és persze nem a kínai, hanem az usa ingatlanpiac omlott össze a jelzálogok érvényesítésével, az árverésekkel folyamatosan a béka segge alatt tartják az ingatlanárakat elmennek a hitelminősítő elvtársak a náthás picsába
liberálzöld.
2011. július 31. 15:49
A gond összes annyi, hogy Kina tesz 1 nagyot a minősítő cégekre. Irányítani az fog, akihez gaszulálni jár a világ zsozsóért. Oszt jónapot!
drieno
2011. július 31. 08:50
na tessék, kínai önkormányzatok, miket kell olvasnunk a diktatúra hazájában mik nem működnek azért lássuk be, hogy ez csak terelés, hátha kevesebbet foglalkoznak az USA-val a népek ha Kína bedőlne, mindenkinek annyi lenne, momentán Kína a világgazdaság motorja mind termelési, mind piaci oldalon a kínai gazdasági többletből simán megfinanszírozzák az önkormikat, aminek szükségessége még a vészharangkongatók szerint is talán majd jövőre valamikor lesz esedékes.... nevetséges az egész felvetés
asi
2011. július 30. 21:50
Amúgy meg egyáltalán mire föl szólnak bele államok pénzügyi belügyeibe ezek a Le-fel hintáztató - befektetők ökleként működő manipulációs rangsorolók? -
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!