Letartóztatták Mladicsot

2011. május 26. 13:13

Letartóztatták Ratko Mladics háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Borisz Tadics szerb államfő. A katonai parancsnokot, aki a srebrenicai mészárlásért is felelős, 16 éve keresték.

2011. május 26. 13:13

Letartóztatták Ratko Mladics háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Borisz Tadics szerb államfő. Mladics kiadatási eljárása már meg is kezdődött, továbbá vizsgálat folyik annak kiderítésére is, miért nem tartóztatták le öt évvel ezelőtt. Tadics hozzátette: Mladics elfogásával Szerbia lezárhatja végre történelme egyik szomorú szakaszát.

A 16 éve szökésben lévő Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot 1992 és 1995 között elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt körözi a délszláv háborús ügyeket kivizsgáló hágai nemzetközi bíróság. Mladics nevéhez kötik a többi között a tízezer életet követelő szarajevói ostromot, valamint a srebrenicai mészárlást, ahol több mint nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak le a szerb katonák.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2011. május 27. 08:37
A háború fegyveres katonák között zajlik. Nem nők, öregek, betegek és fegyvertelen emberek ellen. Ha háborúban katonák ellen harcolsz az bár nem jó, de elfogadható. Fegyvertelenek lemészárlása- legyenek azok korábbi katonák, vagy civilek- bűncselekmény. Remélem börtönben rohad meg, és jó sokáig.
magnamater
2011. május 27. 08:12
16 évig keresték. Erről jut eszembe: jelenet a Déryné filmből: A színtársulat egy amatőr szerző darabját kénytelen játszani. A főszereplő kétségbeeseten keresi, "jaj,hol az ostábla?" A nézőtérről mutogatnak,kiabálnak, ott van a sakktábla a színpad padlóján. Szerencsétlen színésznek a szerepe szerint azonban nem szabad megtalálnia. Negyvenezer délvidéki magyar gyilkosaitmegnem is keresik.
Banksy
2011. május 26. 22:03
Azért ez egy kicsit érdekes időzítés ami mostanság ezekben a volt szerb tagköztársaságokban folynak. Ugyebár Horvátország és Szerbia akkor csatlakozhat ha kiadatja a volt háborús bűnösöket, valamint a korrupciót visszaszorítják és nem utolsó sorban a gazdasági helyzetüket rendezik. Na de most Brüssel addig nem lép semmit míg ki nem adatják a Hágai bíróságnak ezeket a háborús bűnösöket. Hmm lám milyen véletlen elkezdték begyűjteni ezeket a személyeket. Május elején elfogták a horvátok azt a Monte Gotovinát, akit a horvát nép mindennél jobban tisztel. Hogy miért is? Azért mert megvédte azokat a horvát területeket a horvátoktól, ahova betörtek a JNH csapatai. Az EU érdekei meg úgy néz ki fontosabbak voltak, mintsem a saját nemzeti megmentőjüket megvédjék az EU-val szemben. Én nem tudom hogy kinek mi a véleménye ezzel kapcsolatban, de ha van egy személy aki a hazámat megvédi, de támadást nem intéz senki ellen akkor az miért háborúsbűnös. Most pedig a szerbek előállítottak Ratko Mladiccsal?! Azért ez egy kicsit nagyon gyengén jön le nekem, mert nagyon látszik hogy ez mind az EU követelései voltak annak cserébe, hogy e két ország csatlakozhasson az Európai Unióhoz.
Autofocus
2011. május 26. 21:38
Na b+ ez is előkerült, megszökött a lobotómiáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!