Európai romastratégiát ígért Orbán

2010. december 07. 19:56

Orbán Viktor Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnökkel való tárgyalása után azt mondta: a magyar EU-elnökség úgy fejeződik majd be, hogy lesz egy elfogadott európai romastratégia. A miniszterelnök a magyar EU-elnökség apropóján látogatott Koppenhágába, ahová Stockholmból érkezett. A magyar és a dán kormányfő keddi megbeszélésén téma volt az energiahatékonyság és az Európai Unió további bővítésének kérdése is.

2010. december 07. 19:56

Orbán Viktor közölte: Lars Lokke Rasmussennel folytatott megbeszélésen is szóba került a romastratégia, ugyanis - mint fogalmazott - a dán közvélemény érzékeny erre a kérdésre. Kifejtette: az első javaslatot a romastratégiára 2011 tavaszán hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság, majd egy nyilvános vita kezdődik róla, és mindezt egy miniszterelnöki csúcstalálkozón elfogadott dokumentummal zárják le. Az európai romastratégiának az oktatásra és a munkára kell helyeznie a hangsúlyt - mondta.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy kétfajta roma közösség létezik Európában: az egyik a vándor, a másik pedig a letelepedett romáké. Szerinte ha Európa nem áldoz arra, hogy a letelepedett romák megfelelő oktatáshoz, munkalehetőséghez és életkörülményekhez jussanak, akkor belőlük is vándorló romák válnak. Miután pedig uniós állampolgárokról van szó, senki sem akadályozhatja meg őket abban, hogy a nagyobb szociális ellátást és a közép-európai országokénál jobb életszínvonalat ígérő államok területén tűnjenek. A kormányfő szerint ezért szükséges egy európai romastratégia.

Orbán Viktor a tárgyalás után arról is beszélt, hogy Dánia is támogatja Horvátország EU-tagságát, valamint Izland felvételét, ha az csatlakozni szeretne. A magyar EU-elnökséggel kapcsolatos azt mondta: Magyarországnak az a dolga, hogy 2011-ben, az EU-nak az elmúlt húsz év várhatóan legnehezebb esztendejében működőképes állapotban tartsa, és sikeressé tegye az Európai Uniót.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
the9wolves
2011. február 07. 13:43
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_uttest_kozepen_vagtak_disznot_a_cserepes_soron_-_kepgaleria/2202397/ ebből a kolbászból kéne megkínálni...
Mimes
2010. december 08. 11:42
Nem értem én ezt a cigány politikát... Minek az ide? Úgy kellene őket kezelni, mint ahogy mindenki mást, nem pedig mint valami szent tehenet! Ők is emberek, születésüktől kezdve meg van ugyanaz a lehetőségük, mint bárki másnak! Rendszerváltásnál (én még akkor csak 6 voltam) szüleim is elvesztették a munkahelyüket, de nem adták fel, nagy nehezen találtak másik munkát. Nem mentek ki késelni, vagy rabolni, fosztogatni! Járattak minket rendesen iskolába, amit mi testvéremmel rendesen el is végeztünk! (Az hogy milyen átlaggal, az más kérdés, de érettségi és szakma meg van ez a lényeg! :)) És nekem senki se jöjjön azzal hogy mennyire hátrányos helyzetűek! Miért, talán hülyék? Akkor lehet menni kisegítő iskolába... Itt nagy részükkel az a baj, hogy az elmúlt 20 évben a fenenagy liberalizmusban hozzá szoktak ahhoz, hogy ömlesztik rájuk a pénzt, és cserébe semmit se kell tenniük, ennek kellene véget vetni. Nem hátrányos helyzetűek ők, csak lusták! Érdekes módon, van olyan cigány származású ismerősöm aki dolgozik, van olyan aki lediplomázott, pedig nem kacsalábon forgó palotába született! Önerőből csinálta. ...de persze, ha sima emberként kezdik kezelni őket, az már rasszizmus...
gross
2010. december 08. 09:37
Már évek úta napirenden van a romastratégia kiaalakítása. Az EP is felkérte a Bizottságot javaslattételre, ha jól emlékszem, 2008-ban. Az most elég világos, hogy további források nem lesznek erre, inkább a meglévő politikák célzottságát és koherenciáját igyekeznek növelni. Nem vagyok benne biztos, hogy el lehet-e fogadni még a magyar elnökség alatt. Ha a Bizottság március-ban (tavasz első hónapja) áll elő a javaslattal, utána legalább két hónap társadalmi vitával kell számolni, majd a tanácsi vitával, és a Parlamenttel is meg kell állapodni - amennyiben, ha jól sejtem, ez egy közös bizottsági-tanácsi-parlamenti kommunikáció lesz.
HSL
2010. december 07. 23:16
És így fest a magyarstratégia: http://economy.blog.hu/2010/12/07/tudomany_a_politika_fogsagaban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!