Az amerikai szenátus elfogadta a START-egyezményt

2010. december 23. 13:37

Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta az Oroszországgal kötött a nukleáris fegyverek ellenőrzéséről és csökkentéséről szóló START-egyezményt. A kétharmados támogatást igénylő megállapodás 71 „igen” szavazatot kapott, 26 „nem” ellenében.

2010. december 23. 13:37

Az Egyesült Államok szenátusa 71 „igen” szavazat és 26 „nem” ellenében elfogadta az Oroszországgal kötött START-egyezményt. A szerződésben foglaltak szerint mindkét ország csökkenti a hadászati nukleáris arzenálját, és újra kölcsönösen ellenőrizhetik egymás katonai nukleáris létesítményeit is. Tervek szerint a nukleáris leszerelésbe a világ többi atomhatalmát is bevonnák. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter üdvözölte a szenátusi ratifikációt. Közlése szerint Moszkvának a hasonló lépés előtt még némi időre van szüksége a dokumentum teljes áttekintéséhez.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a szerződés támogatást nyújt az atomsorompó-egyezménnyel és a világméretű nukleáris leszereléssel kapcsolatos erőfeszítéseknek. Örömét fejezte ki a ratifikáció felett a japán kormány és Hirosima város polgármestere is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!