Franciaország felgyorsítja a romák kitelepítését

2010. augusztus 26. 17:47

Idén eddig nyolcezer romát küldtek vissza Romániába vagy Bulgáriába - közölte Eric Besson francia bevándorlási miniszter. A politikus hozzátette: a folyamatot felgyorsítják. A bolgár külügyminiszter megértéséről biztosította a párizsi kormányt, Bukarest meggyőzésére pedig az Európai Bizottsághoz fordult a francia kabinet.

2010. augusztus 26. 17:47

A Franciaországot ért nemzetközi bírálatok ellenére az ország hatóságai úgy döntöttek, hogy felgyorsítják a romániai és bulgáriai romák hazatelepítését.  Eric Besson bevándorlásügyi miniszter szerdán nyilatkozott arról, hogy az év eleje óta több mint nyolcezer román és bolgár cigányt küldtek haza Franciaországból, tavaly egész évben pedig csaknem tízezret. Hozzátette: felgyorsítják a hazatelepítést.

Az ügyben a napokban Párizsban tárgyaló Cvetan Cvetanov bolgár külügyminiszter kormánya megértéséről biztosította a francia kabinetet. „Minden bolgár állampolgár köteles tiszteletben tartani a fogadó ország törvényeit és az európai követelményeket” - jelentette ki. Eközben a törökországi Isztanbulban romaszervezetek képviselői tüntettek a francia lépések ellen.

Franciaország az ügyben az Európai Bizottság segítségét is igénybe venné. Az ország kormánya azzal a kéréssel fordult Brüsszelhez, hogy szólítsa fel Romániát: szorítsa gátak közé a romák kivándorlását. Párizs közölte: ha ezt Bukarest nem teszi meg, akár Románia schengeni csatlakozása is veszélybe kerülhet.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Merillincs
2010. augusztus 27. 08:10
Ha már paradox hatások: Szerintetek most hány roma gondolkodik el azon, hogy azért azt a 300 júrót nem kellene otthagyni... Nekivág franciahonnak, aztán kitoloncoltatja magát, tiszta haszon - mire itthon hozza a postás a segílyt addigra meg is fordul.
árgyélus
2010. augusztus 26. 20:46
http://vilag.transindex.ro/?cikk=12298 http://itthon.transindex.ro/?cikk=10791 http://itthon.transindex.ro/?cikk=10820 senki sem fogja elolvasni.. de azért megpróbáltam:P
küllő
2010. augusztus 26. 19:30
Szerintem mi is felvehetnénk a kapcsolatot Indiával, hogy lejárt a csereüdülés, mennek vissza a delikvensek.
magnamater
2010. augusztus 26. 19:11
A francia események paradox hazai hatása:talán csendesebbek lesznek a harsány romavédők, s talán nem lesz halálos bűn cigánybűnözésről beszélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!