Ki is államosítja a bankokat?

2010. július 29. 08:56

Angela Merkel 2009 óta tartó második kormányzati ciklusának kilenc hónapja alatt már a hatodik fontos kereszténydemokrata politikus vonul vissza a politikától: Ole von Beust, Hamburg főpolgármestere jó egy hete dobta be a törülközőt. Közben jönnek fel a zöldek, míg a baloldalt megfigyelik – mi folyik a német politikában?

2010. július 29. 08:56
Bukovics Martin

A hat visszavonuló kereszténydemokrata politikus mind egy-egy fontos szövetségi tartományt irányított. Dieter Althaus, Türingia volt miniszterelnöke 2009 őszén mondott le tisztségéről – most a gazdasági szférában, a Magna nevű autóipari cég lobbistájaként dolgozik. Günther Oettingert, Baden-Württemberg miniszterelnökét Merkel 2010 februárjában az Európai Unió energetikai biztosának jelölve elküldte Brüsszelbe. 2010 májusában Roland Koch, Hessen kormányfője teljesen váratlanul bejelentette, hogy többé nem akar politikával foglalkozni – Jürgen Rüttgers Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökének pedig a választók üzenték meg június elején, hogy vége. Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök június végén Angela Merkel nagy örömére a Német Szövetségi Köztársaság elnöke lett. A következő hónapokban is van miért félnie a kereszténydemokratának: Baden-Württembergben, Rheinland-Pfalzban és Szász-Anhaltban is tartományi választások lesznek.

Szorul a hurok 

A vezető kereszténydemokrata politikusok eltűnését Merkel minden bizonnyal vegyes érzelmekkel figyeli. Bár Roland Koch és Christian Wulff személyében a kancellár két egykori legnagyobb párton belüli riválisát üdvözölhetjük, észre kell venni azt is, hogy a személycserékkel együtt felerősödtek azok a hangok a CDU-ban, melyek Merkel pártvezetői és kancellári stílusát kritizálják. Párton belüli kritikusai szerint Merkel közbeavatkozás nélkül figyeli az egészet, holott most kellene kicsit keményebben vezetni a pártot. Vannak, akik már azt is tudni vélik, hogy alakul egy új konzervatív párt a CDU-tól jobbra - egy múlt heti felmérés alapján a németek 20%-a szavazna is rá. Konkurencia egyébként már van jobbról: a nemrég alakult Pro Deutschland nevű iszlámellenes formáció, ami René Stadtkewitz berlini CDU-s szenátorral megerősödve (ha az illetőt kizárják frakciójából, a CDU-ból már régebben kilépett) minden bizonnyal el tudna érni 5%-ot a következő választáson.

Ole von Beust távozása nemcsak egy viszonylag népszerű és konszenzuspárti kereszténydemokrata politikus eltűnését jelenti a közéletből: veszélybe került ezzel a hamburgi kereszténydemokrata-zöld koalíció is, amire sokan egyfajta kísérleti projektként tekintenek, hátha a nagypolitikában is meg lehet egyszer játszani. Az eddigi koalíciós partner, a liberálisok parlamenti küszöb alá történt mélyrepülése miatt többek között Angela Merkel sem zárkózna el ettől a lehetőségtől, ha úgy adódnak az erőviszonyok. Logikus lépés lenne részéről: a zöldek támogatottsága országszerte rekordokat döntöget, most 18 százalék körül állnak. Nem véletlen tehát, hogy von Beust – az elődjénél konzervatívabb – utóda rögtön a zöldek körbeudvarlásával kezdte, akik csak különböző feltételek teljesülése esetén támogatják a szenátort.

Renate Künast, a legnépszerűbb zöld politikus
Renate Künast, a legnépszerűbb zöld politikus

Ha a nagypolitika nem is zárta volna még ki egyértelműen a lehetőséget, a berlini CDU gyakorlatilag megtette: nem tartják elképzelhetőnek, hogy a német fővárost együtt kormányozzák a zöldekkel, akik valószínűleg országszerte legnépszerűbb politikusukkal, Renate Künast volt fogyasztóvédelmi miniszterrel szállnak ringbe a 2011-es berlini választásokon. Ha jövőre is megmaradnak a jelenlegi erőviszonyok a fővárosban, hihetetlenül izgalmas év elé nézünk: közvélemény-kutatások szerint Berlinben még mindig a szociáldemokraták a legnépszerűbbek a maguk 27 százalékával, de őket szorosan követik a 25 százalékos zöldek, a 19%-os kereszténydemokraták, majd a Linkspartei a maga 17%-ával, végül a 3-5% között mozgó liberálisok – ez a meccs tehát még nincs lefutva, helyi szinten okos kompromisszumok mellett gyakorlatilag bárki bárkivel összeállhat.

Gucci-forradalom van a mi utcánkban

Von Beust lemondásának valódi oka a német sajtó szerint azonban nem csak az, hogy a város első embere elfáradt a kormányzásban, hanem sokkal inkább az a népszavazás, amin a kereszténydemokrata-zöld koalíció irányítása alatt álló Hansa-város lakossága von Beust lemondása napján leszavazta a zöldek által kezdeményezett és von Beust által felkarolt – főként a szegényebb rétegek és a bevándorlók esélyeit javító – oktatási reformot. Ennek lényege az, hogy az általános iskola két évvel tovább, a hatodik osztály befejezésééig tartson, és csak azután menjenek a gyerekek gimnáziumba, illetve szakiskolákba.

A népszavazáson végül 39 százalékos részvétel mellett 54,5% szavazott a reform ellen. A sajtó Gucci-forradalomnak minősítette a végeredményt: a legtöbben ugyanis a gazdagnak számító kerületekben mentek el szavazni, míg a szegénynek számító választókörzetekben jó, ha a szavazásra jogosultak negyede részt vett a népszavazáson – míg a reform nyertesei közé tartozó bevándorlók pedig német állampolgárság hiányában részt sem vehettek rajta. (Mindenesetre sem a zöldeket, sem a szociáldemokratákat nem keserítette el a reform bukása: már offenzívába mentek, és azt hangsúlyozták, örülnek annak, hogy az emberek közvetlenül beleszólhatnak a fontos döntésbe, éppen ezért azt szeretnék, ha például az atomenergiáról a közeljövőben Németország-szerte népszavazáson döntenének.)

A Linskpartei plakátja: "Kifelé Afganisztánból!"
A Linskpartei plakátja: "Kifelé Afganisztánból!"
 

A német zöldek török származású társelnöke, Cem Özdemir a Berliner Zeitungnak adott interjújában úgy kommentálta a hamburgi eredményt, hogy a németeknek végre vitatkozniuk kellene arról, hogyan képzelik el a társadalmat tíz-húsz év múlva. Özdemir nem tartja ugyanis helyesnek azt a szemléletet, hogy „itt és most csak a gyerekem gimnáziumáról van szó”, hiszen a demográfiai adatok azt mutatják: Németország nem engedheti meg magának, hogy nem foglalkozik a bevándorlók gyerekeinek növekvő számával – ehelyett sokkal inkább célzottan kéne támogatni őket, hogy a társadalom aktív és hasznos részeivé váljanak. A lap azon kérdésére, miszerint nem jogos-e a hamburgi szülőktől, hogy saját gyereküket fontosabbnak tartják másokénál, a zöld politikus úgy válaszolt: „Ha a reformot ellenző szülők gyerekei elvégzik a gimnáziumot, azzal fognak szembesülni, hogy a szociális segélyben részesülő bevándorlókkal egy társadalomban élnek – a segélyt pedig az ő keresetük adói finanszírozzák. Nekem sokkal inkább tetszene az, ha a munkásosztály és a bevándorlók gyerekeinek is lenne arra lehetősége, hogy ne kelljen ezekre rászorulniuk.”

Régen minden jobb volt

A munkásosztály pártját azonban más ügyek foglalják le: a lipcsei szövetségi közigazgatási bíróság döntése értelmében a német alkotmányvédelmi hivatal továbbra is megfigyelheti a Linkspartei politikusait. Az indoklás szerint azért, mert a pártban olyan irányzatok és tagozatok vannak, melynek tagjai a demokráciára veszélyt jelentő kijelentéseket tesznek. A megfigyelés alatt nem lehallgatást és titkosszolgálati eszközök bevetését kell érteni: arról van csak szó, hogy a hivatal immár jogerősen vezethet aktát a populista párt politikusainak nyilvános – újságcikkekben, sajtóközleményekben, szórólapokon megjelent – kijelentéseiről. Az alkotmányvédelmi hivatal 2009-es jelentése szerint erre azért van szükség, mert bár a párt a nyilvánosság előtt mindig hangsúlyozza, hogy egy reformorientált új baloldali erőről van szó, holott nem egységes például párton belül a szélsőbaloldali erőszakkal kapcsolatos álláspont, valamint a párt Kommunista Platform, illetve Marxista Fórum elnevezésű – egyébként nagyon kevés taggal rendelkező – tagozatai olyan forradalmat tartanak kívánatosnak Németországban, melyet proletárdiktatúra követ.

A Linksparteit az alkotmányvédelmi hivatal eddig öt tartományban figyelte meg: Bajorországban, Baden-Württembergben, Hessenben, Alsó-Szászországban és pikáns módon abban az Észak-Rajna-Vesztfáliában is, melynek új kormánya minden bizonnyal rá fog szorulni pár balos szavazatra is. Bodo Ramelow, türingiai balos politikus a tazban - miután a lipcsei döntést elfogadhatatlannak nevezte - így kommentálta a hírt: „Már bocsánat, de ha minket is megfigyelnek, akkor nem értem, hogy Frau Merkelt miért nem. Ha valaki, akkor ő az, aki bankokat államosít.” 

A kérdés csak az, miért háborodnak fel azon a balos politikusok, ha valakik – a demokrácia és a jogállam védelmére hivatkozva – cikkeket vágnak ki az újságból és szórólapokat gyűjtenek? Az újságírók ugyanezt teszik napról napra.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. július 29. 17:49
Angela Merkel a lehető legszerencsétlenebb pillanatban lett újra kancellár, jószerével meg sem melegedett, máris beütöt a krach, iszonyatos bankmentő és gazdaságéletbentartó csomagról kellett döntenie pár nap alatt, aztán pedig az euró elleni spekulációk, görög válság rongálta az idegeit, és most Németországon a teher nemcsak a görögök, hanem a portugálok és a spanyolok megsegítésében is. Miközben a németek húzzák az igát, és viselik a terheket, természetesen az állam eladósodott, így most az államháztartási hiánnyal is kell valamit kezdeni, ami állami takarékosságot, megszorításokat jelent. Ez komoly népszerűségvesztéssel járt az ő és a CDU számára is, nem csoda, hogy a másodvonalbeli vezetők inkább polgári állások után néznek, mert ebből marha nagy bukta lesz a következő választásokon, ha szerintem érdemtelenül is. Ha Angela akkor nem teszi, amit kell, Európa akár be is dőlhetett volna, természetesen Németországal együtt.
távolban
2010. július 29. 12:39
Szerintem is kicsit kevésbé sikerült ez a bemutatás, különösen a hamburgi iskolareform népszavazás leírása. Korántsem "Gucci forradalomról" volt szó, a szerző szerintem éppen azt a hibát követi el, mint a hamburgi CDU ;-) Hamburgban a szülőknek egyszerűen elegük lett abból, hogy (1) megkérdezésük nélkül (és akaratuk ellenére) mindenféle ideologikus iskolapolitikai kísérletekbe viszik a gyerekeiket, (2) a megoldatlan integrációs politikát csodaváró módon a gyerekeikkel akarják megoldatni, (3) szétrombolnak valami olyat, a gimnáziumi rendszert, ami eddig jól működött és megalapozta a németek legendás teljesítményét. Azt hiszem, éppen a szülők hozzáállása a konzervatív (vö. SZDSZ-es oktatáspolitika Magyarországon), és az eset jól demonstrálja azt, hogy a Merkel CDU mennyire messze került a Wertkonservativ bázistól (és mennyire elveszett az egyedi hatalmi alkuk tömegében). Nem véletlen, hogy félelmetesen népszerű (a cikk kifelejti azt, hogy választásról választásra hatalmas CDU szavazó tömegek vándorolnak a nem-szavazók táborába), vagy akár érdemes megnézni egy konzervatív lap (pl. FAZ) tipikus hozzászólásait (és azok pontozásait).
ulloiut
2010. július 29. 10:55
P.S: "A kérdés csak az, miért háborodnak fel azon a balos politikusok, ha valakik – a demokrácia és a jogállam védelmére hivatkozva – cikkeket vágnak ki az újságból és szórólapokat gyűjtenek?” Szerintem sem tragédia, hogy figyelik őket, de amit itt ír a szerző az vagy félrevezető vagy tájékozatlan: a Verfassungsschutz nemcsak újságcikkeket vagdos – bár tényleg főleg ezt csinálja – hanem a megfigyelés során dolgozhat pl. párton belüli fizetett informátorokkal is, és egyéb, rendőri eszközei is állnak rendelkezésére. Szélsőjobboldali párt betiltására vonatkozó törekvések fulladtak már botrányba, amikor kiderült, hogy olyan sok a Verfassungsschutz által fizetett ember a pártvezetésben, hogy nem lehetett tudni, hogy hol kezdődik a párt és hol a Verfassungsschutz. Emellett persze egyik párt sem szereti, ha ilyen formában demokrácia-ellenesnek bélyegzik őt, úgyhogy a Linke felháborodása abszolút érthető a saját szemszögéből – hogy igazuk van-e, az a jelentésekből majd kiderül.
ulloiut
2010. július 29. 10:51
Nagyon jók szoktak lenni a szerző cikkei, de azért itt most egy picit slampos lett. Wulffról is Oettingerről némileg nehéz azt állítani, hogy „visszavonult a politikától”, mivel mindkettő továbbra is politikus. Igaz, a német bel- és pártpolitikában már nem aktívak (Oettinger ehelyett a német iskolák angoloktatását járatja le extrém hatékonysággal (http://www.youtube.com/watch?v=8bGKfvBG9sM&feature=related). A másik dolog, ami fura, hogy v. Beust nem szerepel az első bekezdés felsorolásában, majd hirtelen úgy kerül elő a harmadik bekezdésben, mintha már szó lett volna róla és csak két bekezdéssel később derül ki, hogy valamilyen polgármester (igaz, az is kiderül, hogy Hansa, de ebből több is van), aztán még néhány bekezdéssel később a Hamburg is megjelenik. Egyébként a népszavazás eredménye legfeljebb v. Beust lemondásának időpontjára volt hatással, amúgy is köztudott, hogy teljesen elege volt. Ezért Koch és az ő lemondása a legérdekesebb, mert ez az egykori csörtető karrierpolitikus új típusa, akinek egyik nap sikere csúcsán elmegy a kedve az egésztől (vagy jobban akar keresni és nem akar hivatalban lopni).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!