A srebrenicai mészárlás áldozataira emlékeztek

2010. július 11. 17:51

A boszniai háborúban elkövetett srebrenicai mészárlás áldozataira emlékeztek vasárnap Bosznia-Hercegovinában. Jelen volt az egykori Jugoszlávia valamennyi utódállamának elnöke. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte.

2010. július 11. 17:51

Bírálók szerint a politikust elsősorban nem a megbékélés szándéka vezette a srebrenicai megemlékezésre, csak jó pontokat akar szerezni Szerbiának az Európai Uniónál. „Jó, hogy eljött, de miért nem hozta magával Ratko Mladicsot is?" - jegyezte meg ingerülten a srebrenicai áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyik szervezet vezetője az MTI tudósítása szerint. A 15 évvel ezelőtti mészárlás fő felelősének tartott egykori boszniai szerb katonai parancsnok - akit népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken - továbbra is szökésben van, sokak szerint Szerbiában bujkál.

1995. július 11-én boszniai szerb csapatok bevonultak az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított, akkor még többségében muzulmánok lakta kelet-boszniai Srebrenicába. Különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől - utóbbiakat elvitték -, és körülbelül 8 ezer embert - köztük 14 év körüli fiúkat és majdnem 80 éves aggastyánokat is - lemészároltak. A legfrissebb adatok szerint eddig 6481 áldozatot azonosítottak. Közülük 3749-et temettek el Potocariban. A vasárnapi megemlékezésen itt 775 újonnan azonosított srebrenicai áldozatot helyeztek végső nyugalomra, köztük most első alkalommal egy boszniai horvátot is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunbella
2010. július 11. 20:29
Magyarország részéről fontos diplomáciai gesztus, Martonyi részéről meg személyes gesztus a részvétel. Értékelvű külpolitika.
phaidros
2010. július 11. 20:15
Érdemes megnézni azt a videót, amin Mladic vallatja a holland parancsnokot, aki szemmel láthatóan majd összevizelte a gatyáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!