Betiltanák a bikaviadalokat

2010. március 29. 13:16

Ismét fellángolt a vita Spanyolországban a bikaviadalról. A kegyetlenkedést betiltani vágyó civilek és állatvédőkkel szemben Madrid a viadalokat a spanyol kultúra fontos részének tartja.

2010. március 29. 13:16
Katalóniában indult meg egy újabb civil kezdeményezés, mely a viadalok országos betiltást próbálja népszerűsíteni, de még ma is sokat nyomnak a latba az ellenvélemények – írja a liberális El País. Civil szervezetek időről időre kampányolnak  Spanyolországban a bikaviadalok betiltásáért.

Madrid és Dél-Spanyolország azonban szilárdan kiáll amellett, hogy a torna a spanyol kultúra része, hozzátartozik a nemzeti örökséghez. Művészet és semmi köze azokhoz a vádakhoz, melyekkel humanitárius szervezetek és állatvédők igyekeznek hangsúlyt adni véleményüknek.

Vajon tényleg művészet lenne a bikaviadal? - teszi fel a kérdést az El País kommentárja. Kifejti: „A művészet olyan tárgyiasult alkotás, mely ugyan a valóságról szól, de lényege nem a valóság megszokott része, valamelyest túl van a realitáson, mert azt a művész szubjektív valója teljesen átalakítja”. A viadal pedig maga a véres valóság: nem a halál megjelenítése művészi eszközökkel, hanem a halál maga.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2010. március 29. 20:09
Bizonyos szempontból művészet. Pl. amit itt lovaglás címen művel, az valami eszméletlen: http://www.youtube.com/watch?v=O4glo6LBmyI Másrészt viszont valóban érdemes lenne elmozdulni olyan irányba, amihez nem szükséges egy másik állat halálra kínzása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!