Tóték: árpádsávok miatt vették őrizetbe

2010. február 25. 09:41

Két férfit őrizetbe vettek a szlovák hatóságok Révkomáromban, mivel a nyelvtörvény-ellenes tüntetésen árpádsávos zászlót tartottak.

2010. február 25. 09:41
A szlovák rendőrség őrizetbe vett és kihallgatott két fiatalembert a keddi révkormáromi nyelvtörvényellenes tüntetés előtt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön. Az újság szerint a kihallgatás este 10 óráig tartott. A tüntetésre tartó csoportot állítólag egy árpádsávos zászló miatt kapcsolták le. A rendőrség a lapnak megerősítette az értesüléseket.

A hatóság szerint viszont nem az árpádsávos zászló, hanem náci önkényuralmi jelvények miatt állították elő a két dunaszerdahelyi járásbeli fiatalembert. A rendőrség a lefoglalt jelvényeket továbbküldte szakvéleményezésre, s annak kézhez vétele után döntenek a 20, illetve 18 éves fiatalember elleni további eljárásról.

A keddi tüntetés rendbontás és incidensek nélkül ért véget, mintegy 400 fő vett rajta részt. A szlovák jogszabályok lehetővé teszik, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményezzenek olyan személy ellen, aki nyilvánosan lobogtat árpádsávos zászlót. A szlovák büntetőjogi törvénykönyv 421. paragrafusa - amely általánosan fogalmaz - szerint ez kimerítheti az emberi szabadságjogok elnyomását hirdető csoportok népszerűsítésének és támogatásának bűntettét.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. február 25. 12:25
Miért? A Tótok nem tótok? Ők se írnak rólunk szebben! Kinek akartok itt megfelelni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!