Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Basescu mellé áll az RMDSZ?

2009. december 08. 15:23

Nem elképzelhetetlen, hogy a magyar párt támogatni fogja az újraválasztott román elnököt.

2009. december 08. 15:23

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ózanagyvarázsló
2009. december 09. 12:24
Kovax,PhD, Érdekes értelmezés, amit írsz. Természetesen az ilyen érzékeny külpolitikai kérdésekben a fekete-fehér nem jó szín. Persze kell üzletelni az oroszokkal pragmatikus alapon, meg jó lenne kiiktatni a nem odavaló közvetítőket. Meg nem kell ettől bevezetni az 'irányított' demokráciát, sem nem kell elfogadni a putyini történelemszemléletet. De te általad javasoltakat, hogyan lehet megoldani? Hogy lehet az oroszokkal elhitetni, hogy mi nem vagyunk része az 'érzékeny' szövetségnek, közben az EU-ban meg azt mondani, hogy mégis. Nekem erről a szűz kurva esete jut eszembe. Mondjuk a svéd, vagy finn Oroszország-politikához közelálló stratégiával kiegyeznék. Csak a kérdés az, hogy mit tudunk mi adni az oroszoknak? Ja és bocs, a finnek és a svédek nem orosz atomerőműveket építenek...
drkovax
2009. december 09. 10:14
Ózanagyvarázsló 2009. december 8. 20:18 Ami kiderülni látszik az Orbán/Putyin találkozóból (ami persze DJ szerint nem is volt), az nem több, hogy a két fél ismertette a másikkal a kiterítésre szánt lapjait. Ebből semmilyen következtetést nem vonnék le, és nem hiszem, hogy önmagában ebből a bizánci stílus nagymestere, Basescu is levonna következtetést Magyarországnak az "érzékeny tengely"-hez való viszonyáról. A magam részéről azt hiszem, hogy nekünk az a legjobb, ha Oroszország úgy érzi, hogy van értelme OV/Magyarország kedvében járni, hogy esetleg kiiktathat bennünket ebből a láncból, de az EU-n belül viszont támogatni kell az "érzékenyeket". Az erős láncszemmel nem foglalkoznak, a gyengét mindkét oldal kiemelten kezeli (és ha ügyesek vagyunk: pátyolgatja).
Ózanagyvarázsló
2009. december 08. 20:18
Hát ez nem lesz egyszerű. Base részéről legitim és logikus is lenne, ha ledarálná azt az RMDSZ-t, amely ellene agitált. Ha meg lesz a többsége a PNL-vel, vagy a PNL-ből kiszavazókkal, nem feltétlenül fog az RMDSZ-re számítani és ehelyett majd benyom egy-két MPP-s államtitkárt. Nem tudom, de most nem volt rossz a FIDESZ reakciója. Kérdéses, hogy mit gondol Orbánról Base például a 'Putyin-affér' után. Reméljük, hogy megtudják győzni Basescu-t. Szóval rendkívül bonyolult a mostani helyzet Romániában. Nem hinném, hogy elér bármit is a PSD az óvásokkal. Talán annyit mint a FIDESZ 2002-ben. Varsóban örültek Basescu győzelmének, szépen épül a skandináv-balti-lengyel orosz érzékeny tengely. Hogy ehhez felcsatlokozik OV az a jövő egyik nagy kérdése...
nyg
2009. december 08. 17:46
Mindig ezt a kőkemény hűséget, politikai egyenesvonalúságot, következetességet szerettem Markóékban. Fogcsikorgatva ugyan, de kibírták ezt a két napot is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!