Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Basescu ismét elnök

2009. december 07. 08:27

Bár a tegnap esti exit poll felmérések még Mirca Geoana győzelméről szóltak, a szavazatok 99%-ának feldolgozása után eldőlt: Traian Basescu győzött.

2009. december 07. 08:27

A romániai elnökválasztás 11 (magyarországi idő szerint 10) órás részeredményei szerint a szavazókörzetek 99,13%-ában leadott szavazatok összesítése után Traian Basescu vezet 50,37%-kal, Mircea Geoana pedig 49,62%-on áll. Az érvénytelen szavazatok aránya 1,31%.

Ezzel eldőlt, hogy Traian Basescu egy újabb ciklusra Románia elnöke - a még nem összesített szavazatokkal Geoana gyakorlatilag már nem tudja behozni a hátrányát. A tegnap esti exit pollok még Geoana győzelmét ígérték, a PSD (többek között az RMDSZ által is támogatott) jelöltje pedig már be is jelentette, hogy ő Románia új elnöke és hogy kormányalakítási megbízást ad Klaus Iohannisnak.


A választási részvétel a székelyföldi megyékben volt a legalacsonyabb, a székelyföldi választók többsége (az RMDSZ felszólítása ellenére is) Basescura szavazott, Felső-Háromszéken például 59,74%-ot ért el a PD-L jelöltje. 

Frissítés! A román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt, amely a szavazatok majdnem teljes mértékű összesítése után azt mutatja, hogy Basescu nyerte meg a romániai elnökválasztást. A PSD-nek ezt a döntését Liviu Dragnea, a párt főtitkára jelentette be hétfőn. A szociáldemokraták szerint nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb rendellenességekre is felfigyeltek. A szavazatok 99,95 százalékos feldolgozottsága alapján továbbra is Traian Basescu vezet, aki a voksok 50,3 százalékát szerezte meg, míg Geoana a 49,6 százalékát gyűjtötte össze.

BEC: 95,4%-os feldolgozottságnál Băsescu vezet 50,43%-kal (Transindex)

Felső-Háromszék: 59 százalékot vitt Băsescu, Kézdivásárhelyen még többet (Transindex) 

A székelyek Traian Băsescura szavaztak (manna.ro)
 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ózanagyvarázsló
2009. december 08. 14:27
Budapest, 2009. december 8., kedd (MTI) - Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint ha Magyarországon jövőre Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a román és a magyar nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét. Az ellenzéki képviselő keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: Orbán Viktor és Traian Basescu ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartoznak. Ez, valamint személyes jó viszonyuk a garancia arra, hogy, "amennyiben Magyarországon Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a két nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét" - fogalmaz a politikus. Cser-Palkovics András szerint az Orbán Viktor, Traian Basescu és pártjaik közötti szoros kapcsolat az élet minden területén jelentősen javíthatja a viszonyt a két nemzet, a két ország között, aminek, mint írja, első számú kedvezményezettjei az erdélyi magyarok lesznek.
Ózanagyvarázsló
2009. december 08. 11:36
Medve! Akkor egyetértünk. Valóban az is közismert, hogy 'egyesek' Jencikét nyomják a FIDESZ-ben. De 'szvsz' szerintem ezt a kérdést a vezérlőfejedelemnek kellene pontra tenni. Ahogy pl. pontra tette a VMSZ-támogatását Ágoston Bandival szemben a Vajdaságban. Remélem, hogy az OV-Basescu telefonbeszélgetés már megtörtént, vagy hamarosan meg fog történni...
medve
2009. december 07. 23:05
Ózanagyvarázsló! Én ma egyenes azt mondom, hogy ha az RMDSZ-ben nem olyan politikusok lesznek hangadóak, mint a sepsiszentgyörgyiek, akkor végük lesz előbb utóbb. Amúgy egyetértek: a Fidesznek egyértelműen jeleznie kell, hogy nem akarja szétverve látni a magyar képviseletet. Bár nem ártana, ha a Fideszen belül is mindenki számára egyértelmű lenne: nem Szász a király, hanem Tőkésre tesznek.
medve
2009. december 07. 23:02
Öreg! Szász Jenő Székelyudvarhelyen is és Székelyföldön is megbukott, leszavazták. Abban egyetértünk, hogy váltás kell az RMDSZ-ben is. De nem azért, mert a Fidesszel vitáznak, hanem az erdélyi magyarokért. A Fidesz is csinált nagy baromságokat Erdélyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!