Útlevelet kapott Tito özvegye

2009. július 06. 15:34

A szerb belügyminiszter személyesen adta át Tito özvegyének az útlevelét, amelyet 29 éve jogsértő módon vettek el tőle.

2009. július 06. 15:34

A 84 éves Jovanka Broz 1980 óta személyazonosságot igazoló iratok nélkül, s emiatt mozgásában erősen korlátozva él Belgrádban. A néhai Jugoszlávia mindenható ura, Joszip Broz Tito halála után pár nappal nemcsak ingóságaitól fosztották meg - személyes ajándékai, ruhái, levelei nagy részét elvették -, hanem összes hivatalos papírjától is. A jugoszláv hadsereg egykori őrnagyának nem volt se saját jogú, se özvegyi nyugdíja. Rendszertelenül kapott ellátmányt, amelynek az összege állandóan változott, s amelyről azt sem tudta, hogy honnan, mely állami szervtől, hivataltól érkezett.

A soha, semmilyen bűncselekménnyel nem vádolt, alapvető emberi jogaitól megfosztott Jovanka Broz sorsában az áttörést Rasim Ljajic jelenlegi szociálisügyi miniszter három évvel ezelőtti látogatása hozta meg. Azóta valamelyest javultak Tito özvegyének borzalmas lakáskörülményei. Ivica Dacic belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes május közepén kereste fel, s ígérte meg neki, hogy helyreállítják emberi jogait. (mti)

1973: Tito megautóztatja Kádárt (Tegnapi Újság)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!