Három halott az iráni zavargásokban

2009. június 14. 09:15

Ahmadinezsad elnök győztesnek hirdette magát, kihívója vitatja ezt, hívei rendőrökkel csaptak össze.

2009. június 14. 09:15
Három reformpárti tüntető meghalt, amikor szombat este a rendőrök összecsaptak Teheránban a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újjáválasztása miatt tüntetőkkel – jelentette honlapján az al-Arabíja arab hírtelevízió. Irán szombaton előzőleg hivatalosan bejelentette, hogy a pénteki elnökválasztást Mahmúd Ahmadinezsád nyerte. Kihívója vitatja ezt, hívei Teheránban összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. A hivatalban lévő elnök, Ahmadinezsád a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, legfőbb riválisa, az egykori kormányfő, Mir Hoszein Muszavi 33,75 százalékot kapott.

Ahmadinezsád egy szombat esti televíziós beszédben "szabadnak" minősítette a választást, amely újabb négy évre biztosítaná számára az elnöki széket. "Az emberek a politikámra szavaztak" - közölte. Muszavi elítélte a választási eredmény "manipulációját", amivel "önkényuralom" veheti kezdetét. A rendőrök szombaton legalább tíz reformpárti vezetőt - közöttük a Mohammad Hatami volt államfőhöz közel álló Mohszen Mirdamadit, a Részvétel Frontja nevű szervezet vezetőjét - őrizetbe is vettek.

Zavargások Iránban (Index)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!