Íme az öt legfontosabb tudományos érv a békemisszió mellett!

2024. szeptember 03. 19:18

Orbán Balázs a békeirodalom tanulságaival igazolja: konkrét béketerv nélkül is lehet tűzszünetet kötni. Csak elhatározás kérdése.

2024. szeptember 03. 19:18
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tudományos kutatások, a múltbéli fegyveres konfliktusok elemzése is igazolják: egy fegyveres konfliktus első 30 napja után folyamatosan romlik a békekötés esélye. Ezért lett volna kifejezetten üdvös, ha az szomszédunkban zajló háború részvevői már az első pillanatban hallgatnak a magyar kormány békefelhívására, vagy legalább folytatják a 2022 márciusában megkezdett törökországi tárgyalásokat.

Erre hívta fel a közvélemény figyelmét legújabb írásában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Ezt is ajánljuk a témában

A békéért dolgozni kell!

A békéhez először tűzszünetre van szükség. Csak ez után lehet kidolgozni a konfliktust lezáró béketervet. Aki ezt nem fogadja el, az nincs tisztában a békekötés tudományával. Orbán Balázs írása.

A politikus egyebek mellett felidézi: az Edinbourghi Egyetem Politikai Rendezések Kutatási Programja több mint 1500 béke-megállapodást tartalmazó új adatkészletet hozott létre, vizsgálataik szerint pedig

minden békefolyamat legelső és nélkülözhetetlen eleme a tűzszünet, a béke-megállapodás előkészítése csak ezután következik.

A békeirodalom öt tanulságát is részletesen kifejti írásában Orbán Balázs, ezek röviden a következők:

1. A békéhez vezető első állomás a tűzszünet.

2. A béketárgyalásokat nélkülöző magas intenzitású konfliktusok a legvéresebbek közé tartoznak.

3. Európában jelenleg minden békefolyamatban részt vesznek közvetítőként harmadik felek.

4. Nem kell konkrét terv a békeszerződésre ahhoz, hogy a tárgyalások megindulhassanak.

5. A vietnámi háború tárgyalásos lezárása mintaként szolgálhat.

A politikai igazgató tudományos munkákat is idéző írásában rámutat: nem állja meg a helyét az az érv sem, hogy konkrét béketerv nélkül nem lehet béketárgyalásokat kezdeni. Szerinte a korábbi háborúk elemzése is igazolja, hogy a békéhez vezető út egy elhatározással kezdődik, majd tűzszünettel folytatódik. Épp ahogy azt a békemissziót indító magyar kormány javasolja. 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baronet
2024. szeptember 04. 05:54
Pont nem érdekel senkit a háborús felek közül ez a békemissziónak hivott parádézás. Ebben nem osztottak lapot a békemisszionáriusnak, semmilyen relevanciája nincs a háború menetére :)
SzaboGeza
2024. szeptember 04. 04:48
Viktor minden ellenfele, kapott egy szeget a FALON!!!!! Hogy alsó, vagy felső soros, az még kérdéses!!! De eddig, mindenki a helyére került!!!!:) NEM FELEJTÜNK!!!:)
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 04. 03:14
“Tudományos érvek” 👀 Mintha osztottak volna neki bármilyen lapot is a háború-béke kérdésében! Persze egyszer minden véget ér, és akkor majd lehet na-ugyézni. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
2024. szeptember 04. 01:00 Szerkesztve
Tudományos!? Az aljas politikai taktikázást, a közösség elárulását, a szószegést és a seggnyalást lehet valamilyen tudományra alapozni? Maximum a pszichológiára. Ezek lesznek a magyarok személyiség jegyei. Ja, meg a foci. Hajrá Felcsutország! Hajrá felcsutok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!