Gyurcsány nem tévedésből, szándékosan állít valótlanságokat – Gulyás Gergely a Mandiner REAKCIÓBAN

2023. július 17. 21:09

Podcastunk legújabb adásának vendégei Gulyás Gergely, illetve Kohán Mátyás újságírók voltak.

2023. július 17. 21:09
Gulyás Gergely

Kacsoh Dániel műsorvezető több témával készült, így szóba került a jövő évi költségvetés, az európai uniós források kérdése, de a kancelláriaminiszter kitért a tanári béremelések ügyére is.

Terítéken a gazdaságpolitika

Megszorítások eszközéhez fordul a kormány? – olvasható több felületen, kritikus cikkekben.

Gulyás Gergely szerint viszont a jövő évi költségvetés olyan kereteket szab a mindennapi életünknek, ahol megszorítás szóba sem kerülhet. „Az ugyanakkor nem vitás, hogy világunk egyik gazdasági válságból a másikba botladozik, még ha a krízisek oka most nem közvetlenül valamelyik nagy pénzintézet vagy biztosító társaság összeomlása, hanem egy világjárvány és egy háború, illetve az általa kiváltott energiasokk.”

Mint mondta tehát, az egész világ gazdasági nehézségekkel szembesül, de

a magyar kormány ezért is próbál olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely aktívan vesz részt ezeknek a negatív folyamatoknak leállításában, mérséklésében, letörésében.

„Ezért vállaltuk azt, hogy az inflációt le fogjuk törni, s még az idei évben el fogjuk érni, hogy egyszámjegyű lesz a pénzromlás mértéke. Legkésőbb decemberben” – hangsúlyozta a tárcavezető, rámutatva arra: idehaza azért magasabb az infláció más európai uniós tagállamokhoz képest, mert Magyarország energiakitettsége kifejezetten magas – a kőolaj mintegy kétharmada, a földgáz 90 százaléka Oroszországból érkezik –, nem beszélve a tavalyi aszálykárokról.

Kohán Mátyás ehhez annyit fűzött hozzá, az idei első félévben már leginkább nem inflációról, hanem az ellenzéknek nyújtandó ajándékról beszélhetünk. „Merthogy az, hogy még mindig 20 százalék feletti inflációs adatot mértek, csakis kizárólag a bázishatásnak köszönhető. Azonban ami hónapról hónapra a magyar árakkal történik, az – megkockáztatnám – már nem tér el borzasztóan az általánostól.”

Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány mint válságkezelő

Gyurcsány Ferenc DK-elnök egy minapi interjújában kifejtette, tizenkét, tizenhárom év után most érkezik el az az időszak, ami igazán nehéz lesz az Orbán Viktor vezette kabinet számára. A volt miniszterelnök azt is hozzátette, 2008-ban jómaga meg tudott oldani egy gazdasági válsághelyzetet, amit a maival ellentétben nem a kormány hibás gazdaságpolitikája idézett elő.

„Gyurcsány Ferenc téved?” – kérdezte a Mandiner.hu főszerkesztő-helyettese, Kacsoh Dániel, mire Gulyás Gergely úgy felelt:

Gyurcsány Ferenc nem téved, hanem hazudik.”

„Hazudtunk reggel, éjjel, meg este”, mondta egykoron saját pártcsaládjáról a DK-elnök – vetette fel a kancelláriaminiszter –, s bár azóta lehet, hogy sikerült megtanulni a napszakokat, de az nem változott, hogy Gyurcsány minden napszakban valótlanságokat mond. „És miután ezt nem tévedésből, gondatlanságból teszi, hanem szándékosan, mi ezt hazugságnak hívjuk.”

Merthogy, míg Gyurcsány kormányzásának idején, egészen a gazdasági válság kezdetéig a közép-európai régió országai 6-10 százalékot növekedtek évente, addig idehaza ugyanez 0-1 százalék között mozgott, emlékeztetett. Majd, már a gazdasági világkrízis idején Lengyelország volt az az állam, ahol nem volt recesszió, szemben Magyarországgal.

Ha valaki pedig most megnézi Magyarország gazdasági mutatóit – még a hiányt is, mivel a csökkenő fogyasztás miatt elmaradnak az áfabevételek – azt tapasztalhatja, hogy hazánk nem lóg ki jelentős mértékben a régióból”,

mutatott rá a tárcavezető.

Kapcsolódó cikkek

Lesz-e pedagógus-béremelés?

A Mandiner REAKCIÓ legutóbbi adásában a pedagógusok helyzete is terítékre került. „Mi az akadálya például annak, hogy a kormány egy gyors, drasztikus béremeléssel megoldja ezt a helyzetet?” – kérdezte Kacsoh Dániel.

„Ki, vagy inkább: kik akadályozzák meg a pedagógusok béremelését?” – reagált erre Gulyás Gergely, jelezve, hogy a kabinet pedagógus-béremeléssel kapcsolatos elkötelezettsége aligha vitatható, hiszen a hétéves európai uniós költségvetésnél az operatív programok részleteiben úgy állapodtunk meg Brüsszellel, hogy azok hozzájáruljanak egy, a rendszerváltás óta biztosan nem látott béremeléshez. Ennek jelentős részét a magyar állam állja, de a kezdőrúgást a Magyarországot illető uniós büdzsé fedezné, mutatott rá. De mi történt? – tette fel a kérdést később a kancelláriaminiszter.

Míg huszonöt tagállam hozzájut az európai uniós forrásokhoz, addig Lengyelország és Magyarország nem. Előbbi a parlamenti választásokig nyilvánvalóan esélytelen a források megszerzésére, mert az Európai Bizottság mindent megtesz annak érdekében, ott ne a jelenlegi kormány-, hanem az ellenzéki pártok nyerjenek. Ez a kísérlet idehaza viszont Gulyás szerint megbukott, így a magyar baloldali képviselőknek (és frakcióiknak) nem maradt más az Európai Parlamentben,

minthogy fenyegessék, zsarolják a Bizottságot azért, hogy ne adjanak Magyarországnak forrásokat.

„Vagyis, ha valahol tüntetni kell, javaslom az ellenzéki pártok székházát, illetve azoknak a politikusoknak a működési területét, ahol ők megtalálhatóak” – jegyezte meg a miniszter, utalva a tanártüntetésekre.

Gulyás: Nemzeti érdekeinket helyezzük előtérbe

Végül szóba került Oroszország ukrajnai háborúja, s hogy ebben milyen álláspontot képvisel a magyar kabinet, valamint a Nyugat. Gulyás Gergely ennek nyomán kiemelte: „Hosszútávon én azért optimista vagyok, hogy a teljes elvtelenség, az ország totális kiszolgáltatottsága idegen érdekeknek nem térül meg a politikában – fogalmazott. –

Ha ez tényleg így van, akkor mi helyesen járunk el, hogy minden esetben megpróbáljuk objektíve megnézni, ami történt, az miként minősül.

(Ez a konfliktus kirobbanásakor is így történt: Oroszország Ukrajna elleni támadását ezért is ítéltük el.) Utána pedig megpróbáljuk levonni azt a helyes következtetést, amely a saját nemzeti érdekeinkkel is összhangban áll. És még nyíltani is beszélnünk minderről” – mutatott rá a tárcavezető.

Hozzátette, ez „kétségkívül egy egyedi recept a mai Európában, de sikertelensége eddig nem bizonyosodott be”.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 08. 18:19
"bodrigyuri 2023. július 17. 22:36 .... Államcsődről valami?" Na, mesélj, hadd tudjunk valamit első kézből! Implicite azt sugallod, hogy államcsőd van.. ugye azért tisztában vagy ennek súlyával??? Hát persze, hogy tisztában, különben nem egy nicknév mögé bújva, anonimizáltan terjesztenél rémhíreket.
Pelso j.
2023. július 18. 06:19
Szia gergely, szeptember elejére vagy közepére lesz meg az éves hiánycél?
EX_Terminator
2023. július 18. 04:10
Hajszál pontosan tisztában van ő azzal meg az egész sleppje hogy egész egyszerűen semmi nem igaz abból amit beszélnek.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 18. 02:58
Reméljük, leszopták egymást az “interjú” után!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!