Time: A Nyugatnak maga Oroszország a problémája, és nem Putyin

2023. június 04. 18:07

„A világ Putyin után sem nyugodhatna meg" – írja Calder Walton, a világ egyik legtekintélyesebb titkosszolgálati szakértője.

2023. június 04. 18:07
null

A Harvardon is tanító Walton nem sok jót vár a Putyint követő rendszertől, szerinte „ha Putyint ténylegesen megölnék vagy elmozdítanák a hatalomból, Oroszország egy következő érában sem lenne a demokratikus reformok otthona". Ennek okaként a mindent átszövő titkosszolgálatokat nevezi meg; ahogyan azelőtt a KGB-nek volt kulcsszerepe a változásokban,

most annak utódszervezetei a királycsinálók.

Walton Oroszországot alapvetően egy biztonságiszolgálat-hálózatnak tartja, amelyhez egy állam csatlakozik, az ország hírszerző szolgálatainak – FSZB, SVR GRU – pedig óriási a befolyásuk. Ezek és a maffia Putyinnal egyesültek, az FSZB pénzt mos az államfő és szövetséges oligarchái vagyonának növelésére. Így bárki is lesz Putyin utódja – Nyikolaj Patrusev és Alekszandr Bortnyikov titkosszolgálati vezetők vagy a védelmi miniszter Szergej Sojgu – a helyzet nemhogy javulni, talán inkább romlani fog. A Putyin által életre keltett, minden ízében  „rothadt rendszer" ugyanis valószínűleg túléli őt, hiszen már most nagyobb nála. Ha egy új vezető érdemi változást akarna, az orosz biztonsági szolgálatok, a rendőrség és a katonaság vezetői rétegét nagy részben alkotó szilovikokat is el kellene söpörnie, amire kevés az esély.

– jegyzi meg mindezek alapján Walton.

Az Egyesült Államokat pedig arra figyelmezteti, hosszú harcra készüljenek. Az USA-nak a szövetségeseivel együtt továbbra is támogatnia kell az orosz demokrácia belső híveit, ám a vágyott eredmények tekintetében a realitás talaján maradva. Walton azt is mondja, hogy az orosz külképviseletek munkatársainak létszámát drasztikusan csökkenteni kell, ezzel akadályozva az orosz hírszerzés külföldi műveleteit. 

Az Egyesült Államoknak új stratégiára van szüksége Oroszország megfékezésére. Ennek pedig egy kellemetlen igazságon kell alapulnia: a Nyugatnak Oroszország- és nem Putyin-problémája van" – írja még Walton.

 

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. június 06. 20:28
Beleilvadtam, nyuszómudz ó :D
lendvaiildiko
2023. június 06. 17:00
PONT FORDÍTVA: "Az USA-nak a szövetségeseivel együtt továbbra is támogatnia kell az orosz demokrácia belső híveit, ám a vágyott eredmények tekintetében a realitás talaján maradva. Walton azt is mondja, hogy az orosz külképviseletek munkatársainak létszámát drasztikusan csökkenteni kell, ezzel akadályozva az orosz hírszerzés külföldi műveleteit. " ÉPP, HOGY OROSZORSZÁGNAK KELLENE TÁMOGATNI A NORMÁLIS TÁRSADALOMRA VÁGYOKAT AZ USA-BAN, A VÁGYOTT EREDMÉNYEK TEKINTETÉBEN A REALITÁS TALAJÁSN MARADVA.
konfucius
2023. június 05. 10:22
Na, most már nyíltan elmondják, amit az oroszok már jó ideje hangoztatnak: a Nyugat meg akarja szabni az oroszoknak a követendő utat, és ha nem azt választják, akkor szét kell szedni őket. Putyin ezúttal is igazat mondott, a hülye újság maga bizonyítja be.
pipa89
2023. június 05. 06:49
Józan parasztival: nekem miért lenne problémám Oroszországgal? Ellenben az USA-val, ami napi szinten beavatkozik az életünkbe, semmiben nincs a segítségünkre, sőt Brüsszellel zsaroltat minket, mert nem vagyunk hajlandóak magunkak egy újabb Trianont csinálni. Mi az, hogy Oroszország léte önmagában veszélyes a világra??? JÓZAN PARASZTIVAL NÉZVE: MÉGIS MILYEN AGRESSZÍV, DEMAGÓG FOS-SZÖVEG EZ? AZT HISZIK, HOGY A VILÁG HARMADIK ÉGÉSÉT UÚGY MEGCSINÁLHATJÁK EZZEL AZ USZÍTÓS, AGYATLAN SZÖVEGGEL??? Jobb, ha Présember a többi földijével összecsomagol és elhagyja Európát. Van otthon jó nagy szar, nem ádtana ott rendet rakni, mielőtt a szarvár összeomlik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!