Német jogállam: egy emberi jogi szervezet szerint betiltható lenne az AfD

2023. június 07. 18:32

De nagy kegyesen nem kezdeményezik a 18 százalékos párt betiltását.

2023. június 07. 18:32
null

Az Intézet az Emberi Jogokért nevű németországi szervezet szerdán bejelentette, hogy szerinte az ellenzéki uniópártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt teljesíti azokat a feltételeket, amelyek alapján be lehetne tiltani.

Hozzátették: jelenleg azonban nem terveznek ilyen lépést. (Merthogy egyébként törvényes felhatalmazással bírnak a „jogsértések megakadályozására”.)

Szerintük a német jobboldali párt „aktívan és szisztematikusan igyekszik megvalósítani rasszista és szélsőséges jobboldali céljait”.

Úgy vélik, hogy az AfD „igyekszik elmozdítani a társadalmilag elfogadott diskurzus határait, annak érdekében, hogy szélsőséges nacionalista és etnikai nézetei meghonosodjanak a közbeszédben”.

Bár az Intézet az Emberi Jogokért nem kezdeményezi az AfD betiltását, arra felhívta a figyelmet: „a németországi emberi jogi helyzet tekintetében alapvető fontosságú, hogy mind a lakosság, mind pedig a német állam tisztában legyen az AfD jelentette veszéllyel”.

A bevándorlásellenes AfD 81 helyet tudhat magáénak a 736 tagú német szövetségi parlament alsóházában (Bundestag). Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű, június 1-jén készített felmérése szerint ha most tartanának választásokat, a párt vélhetően a szavazatok 18 százalékát szerezné meg, ugyanannyit, mint az Olaf Scholz kancellár vezette szociáldemokraták (SPD).

Nyitókép:MTI/EPA/Hannibal Hanschke

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2023. június 08. 13:48
Az afd putyin pártja Németországban
Odone Ricci
2023. június 08. 07:14
A szélső bal és szélső jobb pártok módszerei ugyanazok: ERŐSZAKKAL érvényesíteni politikájukat. Mivel hasonlóak, előfordul, hogy együttesen kerülnek be egy hibrid (ahogy itt sokan mondják " moslék" pártba és a parlamentbe. A szélső balosokat (antifákat, Manifesto olvasókat)azonban megtűrik, sőt csatlakoznak nemzetközi verőbrigádokhoz, mert ők "fasisztaellenesek". A szélső jobbot pedig "náci-fasiszta" pártnak tartják és mellőzik, sőt most pl. Németországban be akarják tiltani. ( Ahol csak egy párt kormányoz, ott nincs vita és ellentmondás).
Magyarvagyoknemturista
2023. június 08. 06:22
Az antifa rendben , még védik is , de aki nem osztja a liberális sorosista ideológiát azt be akarják tiltani! Ezek ugatnak nekünk hogy sérült jogállam, diktatúra van , autokrácia és hibrid rezsim!!!
krampus
2023. június 08. 04:37
Az uj barna a zold a fritzeknel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!