Politico: „Orbánék EU-elnökségének felfüggesztése nem szankció, hanem elővigyázatossági intézkedés” 

2023. június 07. 09:46

Létezik egy olyan elképzelés, amely szerint egy meghatározatlan időpontra szeretnék kitolni Magyarország elnökségi jogosultságát.

2023. június 07. 09:46
null

Orbán Viktor Magyarországot „választási autokráciává” változtatta, amely többé nem tekinthető „működő demokráciának” – írta meg a Politico.

Pedig Magyarország 2024-ben átvenné az EU Tanácsának soros elnökségét. Hogyan lehet egy olyan uniós tagállam – mint Magyarország vagy Lengyelország –,

amelyről többször megállapították, hogy megsértette az alapvető uniós értékeket,

és amelynek a pénzeszközeit felfüggesztették, hitelesen az egyik legfontosabb uniós intézmény elnöke?

Egy tagország soros elnökségének felfüggesztése már régóta csak tudományos spekulációk tárgya. Most azonban, hogy az EP nagy többséggel felszólította az EU vezetőit, hogy akadályozzák meg Magyarország elnökségét, ez ma valószínűbbnek tűnik, mint valaha. Az egyik lehetőség, hogy minősített többséggel az összes uniós tagállam megváltoztatja az elnökséget betöltő nemzetek sorrendjét.

Ez aztán egy meghatározatlan időpontra tolhatja ki Magyarország elnökségi jogosultságát,

amíg vissza nem tér a kötelező uniós normák közé. Alternatív út lehet, hogy a Magyarország előtt következő két elnökséget betöltő két kormány módosítja belső rendjét, és megváltoztatja a magyar elnökség napirendjét. Ennek eredményeképpen a jogállamiságot érintő valamennyi tanácsi ülést más kormányok felügyelhetnék helyettük.

Végső soron Magyarország elnökségének megakadályozása nem Orbán Viktor szankcionálásáról szól, hanem a blokk működésének és a jó kormányzásnak a megőrzéséről. Ez a Magyarországot – és Lengyelországot – érintő példátlan fenyegetés tehát egy régóta esedékes politikai és jogi vitát indíthat el arról, hogy az EU eltűrheti-e, és meddig tűrheti el azokat a kormányokat, amelyek szüntelenül megkérdőjelezik a blokk tekintélyét, miközben továbbra is élvezik annak státuszát és finanszírozását.

***

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XTRO
2023. június 07. 19:00
Persze, hogy elővigyázatosság, még a végén kicsúszik a hatalom a kezetekből.
Palatin
2023. június 07. 18:25
Alapjában minden disznóság, söt még a gyilkosság is "csak" elövigyázatossági intézkedés, nehogy a másik tegye azt amit mi szádékozunk. Ilyen szép szavakkal lehet az unióban a leggyalázatosabb gazemberségeket is emberbaráti, "demokratikus " mázzal nyakon önteni, és akkor már minden rendben van. Ebben a globállibernyák csorda profi. Kiváncsi vagyok, mikor fogják az uniós korrupciót átnevezni, pl. így: Az uniós korrupció nem más mint A SZEMÉLYES POZICIÓ ADTA LATERÁLIS ELÖNYÖK KÁRBAVASZÉSÉT MEGAKADÁLYOZÓ ÖNTEVÉKENY KEZDEMÉNYEZÉS. Azaz tkp. egy "elövigyázatossági intézkedés", nehogy a pénzszerzési lehetöség kárba vesszen. Ami még tulajdonképpen dícséretes is lehet, ha a "kezdeményezö" nem magyar. Az unióban lehet, hogy van egy külön boszorkánykonyha, aminek feladata a disznóságok nyelvi ártalmatlanítása. Én azonban inkább Babits Mihály véleményét osztom, amit a "Bigott, becstelen brüsszeli bagázs" címü versében énekel meg: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
nempolitizálok
2023. június 07. 15:54
Nem tudják, ráadásul a magyar elnökség idején az EP összetétele teljesen más lesz. Félnek a libsik, hogy Orbánék megszavaztatnák, majd alaposan utána járnának Ursula és a többi libsi ügyeinek.
hegyivadász
2023. június 07. 13:13
Elővigyázatosságból. Ja. Még a végén olyan témák is napirendre kerülnének, amiről Brüsszelben nem szeretnek beszélni. Természetesen a demokrácia, véleményszabadság és európai értékek jegyében tabusítanak témákat, véleményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!