Az Európa Tanács eltiltaná az olimpiától az orosz és fehérorosz sportolókat

2023. június 23. 19:43

A szervezet szerint az érintett sportolók olimpiai részvétele „elképzelhetetlen”.

2023. június 23. 19:43
null

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és minden sportszervezetet, hogy korábbi álláspontjukat fenntartva, tiltsák meg az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékokon,

és minden más jelentős sporteseményen, amíg az ukrajnai háború folytatódik.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése nyári ülésszakának utolsó munkanapján elfogadott állásfoglalásban a parlamenti képviselők emlékeztettek: a NOB jelenleg annak lehetőségét mérlegeli, hogy az orosz és a fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók, állampolgárságuk megjelölése nélkül, semleges sportolóként versenyezzenek a párizsi olimpián.

Az érintett sportolók olimpiai részvétele elképzelhetetlen

A PACE véleménye szerint jelen körülmények között az érintett sportolók olimpiai részvétele elképzelhetetlen, azt ugyanis Moszkva minden bizonnyal propagandaeszközként használná, továbbá ténylegesen megakadályozná más sportolók, elsősorban az ukrán sportolók részvételét a játékokon.

„A NOB azon törekvése, hogy olyan kritériumrendszert határozzon meg, amely lehetővé teszi az orosz és fehérorosz sportolók számára, hogy semleges, illetve egyéni versenyzőként vegyenek részt a sporteseményen, nem tudja biztosítani a szükséges garanciákat a többi sportoló számára, és nem ad megfelelő választ az Olimpiai Chartában rögzített emberi méltóság és béke értékeinek megfelelő szavatolására” – fogalmaztak.

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/Franck Robichon

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2023. július 26. 16:48
Seközük.
koronaszepe
2023. június 24. 11:21
Sajnálom a sportolókat, biztos vagyok benne, hogy a háború ellenzői is szép számmal vannak köztük. Sajnos, ez ilyen. Én például amióta élek antikommunista vagyok, családi hagyomány ez nálunk, nagyon megviselte a családomat a létező szocializmus. Ettől függetlenül az összes hátrányos megkülönböztetés elért minket, pedig nem voltuk a rendszer támogatói. Emberileg nagyon sajnálom a sportolókat, köszönjék meg Vlagyimir Vlagyimirovics-nak.
Osztap Bender
2023. június 24. 09:19
Kísértetiesen hasonlít a eu. szarosainak politikája Hitler zsidóellenes intézkedéseihez. Vajon a metélteknek nem tűnik fel az erőszakos kirekesztés, a gyűlölet szítása, a gyilkolásra való biztatás? Úgy tűnik lassan tanultak, de aztán gyorsan elfelejtették mások tiszteletét. Felejtésre kerültek volna az ukrán milicisták kegyetlen, esztelen gyilkosságai, amit még a SS is megsokallt?
fraktoaster
2023. június 23. 23:54
"Moszkva minden bizonnyal propagandaeszközként használná, továbbá ténylegesen megakadályozná más sportolók, elsősorban az ukrán sportolók részvételét a játékokon." Nos mivel akadályozná meg az ukrán sportolók részvételét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!