Novák Katalin rosszabb, mint Áder volt

2023. június 03. 07:00

A szomszéd országokban kisebbségben élő magyarokat is magához kívánja ölelni.

2023. június 03. 07:00
null
Bauer Tamás

„Áder János aligha volt boldog attól, hogy Schmitt Pál váratlan bukása óta be kellett ugrania köztársasági elnöknek. Tízéves elnökségére feltűnő visszafogottság volt jellemző. Ha kellett, elmondott egy unalmas beszédet, ha kellett, aláírt minden törvényt, amit Orbán kétharmados többsége megszavazott, miközben a látszat fenntartása érdekében egy-egy nem túl fontos törvényt visszaküldött az Országgyűlésnek. Sem érdekesebb, sem önállóbb nem volt, mint egykor Dobi István vagy Losonczi Pál.

Novák Katalin ezzel szemben nagy ambícióval igyekszik ellátni az Orbán által neki adott feladatot. Mindenkihez igyekszik valamilyen kedves szóval szólni, és még úgy is tesz, mintha az orosz-ukrán háborúról mást mondana, mint Orbán, miközben valójában ugyanazt mondja. Ő is minden fontos dolgot aláír, mint egykor Áder, és a látszat kedvéért ő is visszaküld valamit az Országgyűlésnek, de anélkül, hogy bármi fontos dologban útjában lenne Orbán törvényalkotási gőzhengerének.

Van valami, amiben határozottan rosszabb, mint Áder volt. Amennyire vissza tudok emlékezni Áder tíz elnöki évére, ő nem folytatta Sólyom László határon túli portyázását. Sólyom ugyanis, aki alkotmánybírósági elnökségével az alkotmányosság építőmestereként a magyarországi rendszerváltás legfontosabb személyiségei közé emelkedett, köztársasági elnökként az orbáni »nemzetpolitika« szellemében mérgezte Magyarország szomszédsági kapcsolatait. Emlékezetes volt, amikor a Szlovákiához tartozó Komáromban akart Szent István szobrot avatni, de Szlovákia ezt nem engedte meg neki, és félúton vissza kellett fordulnia a komáromi hídról.

Az is előfordult, hogy Romániában nem engedték leszállni Sólyom repülőgépét, és ezért autóval kellett elutaznia a székelyföldi rendezvényre, ahol fel kellett valamit avatnia. Ötéves elnökségét végigkísérték az ilyen ütközések a szomszéd államokkal. Pedig Sólyom a komáromi Selye János Egyetemen tartott előadásában világos különbséget tett politikai és kulturális nemzet között, csak éppen nem vonta le ebből azt a kézenfekvő következtetést, hogy államfőként, ismétlem: az állam formális fejeként semmi keresnivalója a szomszéd országok magyarlakta területein, hiszen sem a Székelyföld, se a Csallóköz nem része a magyar államnak.

Ő ott csak magánember lehet, aki helyesen teszi, ha színházba megy Komáromban vagy Marosvásárhelyen, de államfőként szobrot avatnia csak a magyar állam határai között helyes. Nos, Áder az ilyesmitől tartózkodott, nem is voltak miatta diplomáciai jegyzékváltások a szomszédok és a budapesti kormány között.Novák Katalin viszont láthatóan a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarokat is magához kívánja ölelni.”

Marcel Ciolacu nekiment Novák Katalinnak a székely himnusz miatt

Mint ismert, Novák Katalin szombaton megosztott egy videót a csíksomlyói búcsúból, amelyen a résztvevők a Székely himnuszt éneklik, a poszthoz pedig annyit fűzött kísérőszövegként, hogy: Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk! #összetartozunk". A Főtér cikke szerint hétfőn a román miniszterelnöki tisztség várományosa Marcel Ciolacu, közösségi oldalán reagált Novák Katalin bejegyzésére, amelyben „határozottan elutasította" a köztársasági elnök „elfogadhatatlan, revizionista jellegű" megnyilvánulását.

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. december 13. 17:38
Honnan tudja? Látta Áder lábait?
SandorL
2023. június 04. 21:01
Figyu kormosfi: rosszabb vagy mint apad! Sokkal rosszabb!
kaltran
2023. június 04. 14:54
Bauer Tamás rosszabb mint Bauer Tamás. Illetve egy még rosszabbat ismerek: Bauer Tamás
Seniormerga
2023. június 04. 13:25
"Novák Katalin rosszabb, mint Áder volt." Te viszont pont akkora takonytenger vagy, mint az a tetves körmös apád volt!!!!! (Tudod: alma+ a fája!) Csak egy (erkölcsileg némiképp válalhatatlan) kérdésem lenne: Miért nem döglesz már meg te patkány????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!