Washington azzal vádolja Dél-Afrikát, hogy fegyvert adtak az oroszoknak

2023. május 11. 19:53

Dél-Afrika jelezte, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

2023. május 11. 19:53
null

A Dél-afrikai Köztársaság kormánya megvizsgálja azt az állítást, mely szerint Pretoria fegyverekkel látta volna el Oroszországot – jelentette be csütörtökön a dél-afrikai elnök. 

Cyril Ramaphosa a dél-afrikai parlamentben az ellenzék egy képviselőjének az üggyel kapcsolatos kérdésére válaszul jelezte, rövid időben belül igyekeznek választ adni. Az ügyet az robbantotta ki, hogy Reuben Brigety amerikai nagykövet csütörtöki pretoriai sajtótájékoztatóján azt vetette a dél-afrikai kormány szemére, hogy

2022 decemberében egy orosz hadihajó három napon át állomásozott a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb, Cape Town partjainál lévő haditengerészeti bázisán, ahonnan szerinte fegyverekkel és lőszerrel megrakodva ért vissza Oroszországba.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta Brigety szavait. A Dél-afrikai Köztársaság az ukrajnai háború 2022 februári kitörése óta többször hangsúlyozta semlegességét, valamint a harcok beszüntetése mellett emelt szót. Mindazonáltal januárban az afrikai ország kormánya vendégül látta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, dél-afrikai hivatali partnere, Naledi Pandor pedig a tárcavezetők közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hazája értékes együttműködő partnernek tekinti Oroszországot.

Néhány héttel később Pretoria engedélyezte a kínai és orosz hadihajóknak a Dél-afrikai Köztársaság partjainál végzett hadgyakorlatait, a manőverben a dél-afrikai flotta is részt vett. A műveletre a dél-afrikai Richards Bay kikötőjébe érkezett az Admiral Gorskov nevű, hiperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó is.

(MTI)

A nyitóképen Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök látható. Fotó: PHILL MAGAKOE / AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2023. május 12. 09:32
Na és? Akkor mi lenne, ha tényleg? Csak ti adhattok fegyvert bárkinek, aki eszköz az újragyarmatosításban? Valamiféle előjogotok ez nektek? Egyáltalán mi közötök nektek bárkihez is az óceánon túl, aki nincsen a "szövetséginek" titulált hordátokban?
mgyfree
2023. május 12. 05:42
mit adtak,lándzsát vagy vuvzellát?
Rizsa
2023. május 12. 00:20
Bocsánat , hogy nem kértek engedélyt ? Különben meg mi közük.
youngboy
2023. május 11. 23:23
Vádolja? Köze?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!