A Suhajda Szilárd körüli vitában a válasz megadható

2023. május 29. 10:00

Akitől mások függenek, annak kevesebb erkölcsi joga van kockára tennie a saját életét.

2023. május 29. 10:00
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor

„Nem érdektelen az a vita, ami most Suhajda Szilárd hegymászó halála körül kibontakozott. Arról van szó, hogy az önmagunk iránti felelősség mellett milyen mértékű felelősséget viselünk másokért. Úgy hiszem, hogy a vitatott helyzetben a válasz megadható. Nemes dolog az embernek elmennie a határaiig. Nemes dolog kemény munkával megpróbálni átlépni ezeket a határokat. Nemes dolog megmászni a hegycsúcsokat, lefutni az ultramaratont, legyőzni önmagunkat. Ez még akkor is igaz, ha a legnagyobb próbatételekben benne van az elbukás, sőt a halál lehetősége is. Nemes dolog akkora erőpróbára vállalkozni, ami a halált is kihívja. Az emberiség története tele van olyan hősökkel, akik ezt megtették.

De aki kisgyereket nevel vagy idős szüleit gondozza, annak egy másik erkölcsi kötelezettsége is van. Nem kell föladnia, nyugdíjba küldenie az álmait, de nem kockáztathat annyit, amennyit gyerek nélkül, önmagukat ellátni már képtelen szülők nélkül megtehetne. Akitől mások függenek, annak kevesebb erkölcsi joga van kockára tennie a saját életét.Szolgálunk másokat, mások szolgálnak minket. Erkölcsi értelemben sem vagyunk egyedül. Hál’Istennek.”

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2023. május 30. 10:59
Ki kérdezte a véleményedet, Gábor? Miért kell ehhez a hamis kórushoz csatlakoznod? Nincs más téma? Természetesen nem olvastam el, csak a címet. Az is sok volt.
Igazszó
2023. május 30. 08:31
Pont leszarom. A balfasz öngyilkost is. Ez a sokszázadik bőr, amit lehúznak a hullájáról.
elamarna
2023. május 30. 06:54
Egyébként a Testvére álláspontjával és véleményével.. érték egyet, MINDENBEN!! de most igazat Adok Önnek.
Salamander
2023. május 30. 05:20
Gábornak igaza van. Amikor megszülettek a gyermekeim meg kellett változnom: nincs káros szenvedély, minden deviancia (ideértve a közlekedési szabálysértést is) kizárva. Otthoni rendszeres és 24 órás jelenvalólét, ill. az állandó rendelkezésre-állás permanens stb. Ha extrém sportot űztem volna, azonnal abbahagyom, de mindez saját döntés kell hogy legyen. Szilárdnál ez nem így volt: Őt Isten nyugosztalja és őszinte részvétem a családnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!