Nem két fillér lesz, de szabadon engedik a gyilkos bálnát

2023. április 01. 19:41

Ötven évnyi rabság után visszatérhet az óceánba Lolita, a Miami Seaquarium mutatványos kardszárnyú delfinje – s akár hiszik, akár nem, még ebben a történetben is van magyar szál.

2023. április 01. 19:41
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

53 év rabság után szabadon engedhetik Lolitát, a Miami Seaquarium tematikus park sztárját, adta hírül a Popular Science nevű tudományos ismeretterjesztő magazin.

Valószínűleg a világ legöregebb, fogságban élő kardszárnyú delfinje az 1966-os születésű nőstény: Lolitát 1970-ben, négyéves korában fogták be, vagyis

élete több mint kilenctizedét medencékben töltötte.

A borjút Washington állam partjainál, Penn Cove-nál kapták el, ide is tervezik visszaengedni.

A bejelentést március 30-án a sajtó nagy érdeklődése közepette tették meg, mármint a park, a Friends of Lolita nevű csoport és az NFL Indianapolis Colts nevű amerikaifutball-csapat tulajdonosával, a filantrópként is ismert Jim Irsay-vel. Az ok rendkívül prózai: elegük lett az állatvédő csoportok folyamatos fenyegetéseiből, az olyanokéból, mint a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk ugyanakkor ahhoz, hogy a hazaköltöztetést megvalósíthassák, Irsay nem árulta el, hogy mennyibe kerülne az áthelyezés, csak egy „nagy számra” hivatkozott. Ugyanakkor újságíróknak azt mondta, izgatott, hogy részt vehet Lolita kiszabadításában, illetve, hogy „kisgyerekkorom óta imádom a bálnákat, erejük, nagyszerűségük és szelídségük miatt”, ezért küldetésének is érzi mindezt.

A Popular Science megjegyzi: a hír remek, ugyanakkor egy 3 és fél tnnás állat átköltöztetése nem kis logisztikai mutatvány lesz, és az is kérdés, hogy az állatot, amely élete 57 évéből 53-at emberek között, fogságban töltött, hogyan lehet felkészíteni arra, hogy megállja a helyét a vad óceánban. A Miami Heraldot idézve a lap megjegyzi: megpróbálják újraegyesíteni eredeti családjával, akik a mai napig ugyanazokban a vizekben tűnnek fel évről évre.

Szakértők azért is aggódnak, képes lesz-e egyáltalán halat fogni, vagy éppen kommunikálni a többi állattal, hiszen eddig magányosan volt tartva. Ugyanakkor pozitív példaként lebeg előttük a Szabadítsátok ki Willyt! című filmhez hasonlóan kimentett Keiko nevű kardszárnyú delfin, akit egy mexikói víziparkból egy oregoni akváriumba vittek, majd az amerikai légierő egy gépével vittek Izlandra egy tengeri karámba. Üröm az örömben, hogy szegény állat 5 év után elpusztult az óceánban.

Az állat egyébként már egy éve „nyugdíjba vonult”, tavaly márciusban jelentette be az MS Leisure, a park tulajdonosa, hogy a megbetegedett Lolitát a továbbiakban nem viszik bemutatókra; szerencsére azóta javult az állapota. Jelenleg egy 80 méter hosszú, 35 méter széles és 20 méter mély, látogatók elől elzárt tartályban él, ami első blikkre hatalmasnak tűnhet, de a méretes állatnak nem nagyobb tér, mint nekünk, ha a nappalinkba lennénk zárva.

Pár mondat erejéig térjünk rá az ígért magyar szálra is:

Jim Irsay úr neve nem véletlenül hangzik magyarosan.

Édesapja, Robert Irsay szülei, vagyis Jim nagyszülei – Charles Irsay és Elaine Nyitrai – ugyanis Magyarországról, magyar zsidókként költöztek át az Egyesült Államokba (Charles persze Károly volt, az Irsay eredetileg viszont Israel). Mindenesetre Robert már itt született, Chicagoban, 1923-ban; sikeres üzletemberré vált, elsősorban fűtő- és légkondicionáló berendezéseket forgalmazva, és fia, Jim is követte nyomdokait; vagyonát most 3,9 milliárd dollárra (1200-1300 milliárd forintra) becsülik – nem fogja hát földhöz vágni ez az egyedülálló mentési akció Lolita érdekében.

Nyitóképen: Lolita, forrás: Wikipedia

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. április 02. 08:51
A janicsárok is a janicsártartók között voltak valakik. Származási helyükre visszakerülve már ellenségként szerepeltek.
Mortis Rigor
2023. április 02. 06:19
Így nem kell a teteméről gondoskodni. Nyilván a végét járja.
Gyugyesz
2023. április 02. 05:48
Jim Irsay anyukája magyar, apukája magyar, a szülei pedig zsidók voltak.
elfújta az ellenszél
2023. április 01. 22:39
Ha az orka helyében lennék, én a biztos nyugdíjat választanám. Ilyen korban már nem kalandokra vágyik a zember, akarom mondani bálna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!