Egyelőre Keleten alkonyodik

2023. április 19. 06:24

Orbán jótanuló módjára visszhangozza, amit Putyin mond a Nyugatról.

2023. április 19. 06:24
null
Berend T. Iván

„Közép- és Kelet-Európa autokráciába fordult országaiban a Nyugat-ellenesség és a Nyugat úgymond lezüllése és hanyatlása középponti politikai témává vált. Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor úgyszólván naponta beszél erről. Az orosz diktátor egy előadásában kijelentette, hogy a nyugat-európai országok saját gyökereiket tagadják meg, és ez »Európa és az európaiság végleges felszámolását fogja eredményezni«. A volt bolsevik KGB ügynök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy »Európa eltávolodik keresztény értékeitől.« A homoszexualitás elfogadását pedig az isteni hit sátáni hittel való felváltásával azonosította.

Jótanuló módjára ugyanezt visszhangozza Orbán Viktor is. Ő egyenesen úgy látja, hogy amikor sokak száz évvel ezelőtt a Nyugat hanyatlásáról beszéltek, ők demográfiai és szellemi visszaszorulásról beszéltek, míg ma hatalmi és anyagi visszaszorulásról van szó. Egyik tusnádfürdői beszédében leszögezte, hogy a nyugati civilizáció korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek, és 2030-ra, utolérve Ausztriát és lehagyva másokat, Európa öt legjobb országa közé emelkedik Magyarország.

Puffogó frázisokban nincs hiány. De vajon a tények fényében mindez hogyan állja meg a helyét? Ezen írás szűk keretei között nem térek ki a nyugati típusú kapitalizmus jócskán sorolható, jellemző betegségeire, a jövedelmi egyenlőtlenségre, egyes rétegek szegénységére. Van tehát reális alapja a bírálatnak és helye a rendszer korrigálásának. Mindez a legkevésbé sem új, és már Marx alaposan feltárta e belső gyengeségeket. Igaz, az úgynevezett jóléti kapitalizmus a háború és a hidegháború politikai és társadalmi-jóléti versenye idején érdemi elemekkel javított a rendszer nem jelentéktelen gyengeségein. A rendszerek közötti verseny megszűnte után azonban ezt alaposan kikezdték és megnyirbálták. (...)

Spengler 2000 utánra jövendölte a cezárizmus, a diktatúrák felülkerekedését, az erőpolitika uralmát a pénz uralma helyett mint a Nyugat hanyatlásának utolsó fázisát. Ma azonban úgy tűnik, hogy a cezárizmus nem nyugaton, hanem inkább Európa keleti felén kerekedett felül. A Nyugat hanyatlásáról még mintha korai lenne beszélni.”

Nyitókép: YouTube

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. április 21. 13:07
Vénségedre totál meghülyültél szklerotikusan öregzsidóbalfasz.
jostothu
2023. április 20. 22:30
Ha bölcs lennél ami nem vagy akadémikuskám, akkor már minimum hallgatnál. Hogy ne legyél szánalmas, nevetséges és hiteltelen. Visszamenőleg is.
írmag
2023. április 20. 09:13
Ilyen az élenjáró köpönyegforgató, magyarság mentesen.
syphax
2023. április 20. 05:32
Vénségedre TOTÁL MEGHÜLYÜLTÉL BEREND APUSCHKÁM! ÚGY LÁCCIK kALIFORNIÁBAN NEM HOZZÁFÉRHETŐ A CAVINTON FORTE, AZÉÉ' VAGY ENNYIRE SZKLEROTIKUSAN SEGGBAROM-ÁLLAT.-akadémikusch-kám bazzdmeg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!