Kivonultak a parlamentből az Osztrák Szabadságpárt politikusai, míg Zelenszkij beszélt

2023. március 30. 15:27

Az ukrán elnök videóüzenetét csütörtökön játszották le az osztrák parlamentben.

2023. március 30. 15:27
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön leadott videóüzenetében megköszönte Ausztriának, amiért támogatják őket az oroszokkal szemben. Az ukrán vezető azt mondta, 170 ezer négyzetkilométert, Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítanak.

A tudósítások kiemelik, Ausztria volt az egyik utolsó európai uniós tagállam, amely lehetőséget adott Zelenszkij számára, hogy felszólaljon a parlamentben.

Az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ volt az egyetlen frakció, mely nem támogatta, hogy felszólaljon Zelenszkij. A párt parlamenti képviselő nem tapsoltak Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után, majd

„helyet a békének, helyet a semlegességnek” feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet.

Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője azzal vádolta a többi frakciót, hogy veszélyes és differenciálatlan retorikára váltottak a végső győzelem szükségességét hirdetve.

Ausztria eddig több mint 129 millió euróval támogatta Ukrajnát pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be.

(MTI) 

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya/AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik