Kivonultak a parlamentből az Osztrák Szabadságpárt politikusai, míg Zelenszkij beszélt

2023. március 30. 15:27

Az ukrán elnök videóüzenetét csütörtökön játszották le az osztrák parlamentben.

2023. március 30. 15:27
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön leadott videóüzenetében megköszönte Ausztriának, amiért támogatják őket az oroszokkal szemben. Az ukrán vezető azt mondta, 170 ezer négyzetkilométert, Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítanak.

A tudósítások kiemelik, Ausztria volt az egyik utolsó európai uniós tagállam, amely lehetőséget adott Zelenszkij számára, hogy felszólaljon a parlamentben.

Az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ volt az egyetlen frakció, mely nem támogatta, hogy felszólaljon Zelenszkij. A párt parlamenti képviselő nem tapsoltak Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után, majd

„helyet a békének, helyet a semlegességnek” feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet.

Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője azzal vádolta a többi frakciót, hogy veszélyes és differenciálatlan retorikára váltottak a végső győzelem szükségességét hirdetve.

Ausztria eddig több mint 129 millió euróval támogatta Ukrajnát pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be.

(MTI) 

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya/AFP

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 31. 09:35
Lassan ideje lesz Ausztriát is bekóstolni a semlegesség miatt. Hiszen aki nincs 110%-ban az ukránokkal az oroszpárti és mint ilyen szabadon szivatható, szankcionálható, adott esetben meg is támadható (lesz). Fogadjuk el, az új világrendben nincs semlegesség. Aki nincs velünk az ellenünk van. A jakobinusoktól, a náciktól meg a komcsiktól lehetett hallani ilyen beszédet. Vagyis ugyanazoktól.
Tommaso
2023. március 30. 20:10
A semleges Ausztria 1955 óta egyetlen háborúban, egyetlen nemzetközi konfliktusban nem vett részt. De az osztrákok még jól emlékeznek az 1955-ig tartó RUSZKI MEGSZÁLLÁSUKRA, és ebből nem szeretnének ismétlést. Ameddig lehet, megőrzik semlegességüket, de szolidárisak más, ruszkik által megtámadott , megszállt népekkel. A szabadságellenes Szabadság Párt még nagyon ráfarag erre a nemzetellenes lépésükre.
masikhozzaszolo
2023. március 30. 20:08
Remélem, egyszer a távirányító náluk lesz. És átkapcsolnak másik csatornára.
ujujuj
2023. március 30. 19:36
Riszpekt. zelenszkij örülhet, hogy a magyar parlament megkíméli attól a blamától, hogy gyöngyösi kivonuljon a pofázása közben, és nem engedik felszólalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!