Államformá(n)k

2023. február 17. 06:09

Észak-Korea önmegnevezése szerint köztársaság. És Oroszország valóban a köz társasága? És akkor Magyarország?

2023. február 17. 06:09
null
Ujlaky István

„Még különösebb Észak-Korea esete. Önmegnevezése szerint köztársaság. (A történelemben meg is született egy a kommunista párt hatalmi monopóliumán és a pártfőtitkár vezető szerepén alapuló államforma-elnevezés: népköztársaság.) A monarchia viszont egy olyan rendszer, ahol az ország élén álló személy hatalma életfogytig szól és örökletes. És a Kim család? Észak-Korea de jure köztársaság, de facto egyeduralom. Merthogy mono = egy-, archón = vezető.

A személyi hatalom, az egyszemélyes uralom nem inkább monarchia? És okvetlen kell ehhez a hatalom deklarált örökletessége? Vajon a Putyin uralta Oroszország valóban a köz társasága? Nem inkább egyszemélyi uralom? És akkor Magyarország?”

Fotó: Facebook

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2023. február 17. 19:52
S netalán a lapod tényleg a nép szavát terjeszti, vagy csak az aljas oltári hazugságokat.
Értetlen
2023. február 17. 18:02
Kedves Pisti! Hajdanán megbecsültek ismerőseid. Hiszem, Te nem a fosztogatás és hatalomvágy miatt választottál nyájat. Remélem, hogy diákjaidat sem vezetted félre. Itt most végtelenül mocskos hazugságtengerben élő emberek olvassák, s véleményezik az általad leírtakat. Sok "kritikát" gyűjtöttél be... Nem azért éltünk, s ténykedtünk, hogy egy végtelenül elvetemült gazasszonyok és gazemberek által pokolba vezetett, szürreális Európában korosodjunk meg. Pedig most, hála a ennek a hamis pénzzel tuningolt aberálparazita söpredéknek, itt tartunk. Akiknek a szekerét tologatod, azok csak megvetnek, átlépnek feletted. Élvezd az életet, találd meg békédet!
Csak egyszerűen
2023. február 17. 16:30
Ez elég semmitmondó lett. Ez tanár? Sajnálom a diákjait.
pragmatika
2023. február 17. 16:13
"Vajon a Putyin uralta Oroszország valóban a köz társasága? Nem inkább egyszemélyi uralom? És akkor Magyarország?" Komolyan mondom, ilyen hülyéket még az életben nem láttam. Ember ! Tavaly tavasszal választotta meg ezt a kormányt egy ország nagy többséggel, nemzetközi ellenőrzés mellett. = A köz társasága vagyunk b.meg felfogtad ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!