La Repubblica: Orbán Viktor vérontást követett el a gazdaság ellen

2023. február 07. 08:50

Kenyérlázadásokat vizionál az olasz lap.

2023. február 07. 08:50
null

A La Repubblica olasz napilap hosszas online cikkben elemezgeti Orbán Viktor magyar kormányfő gazdasági döntéseit. Azt írják:

kenyérlázadások a francia forradalom óta a legelkeseredettebbek és a leghatékonyabbak az autoriter rezsimek megdöntésében.

A lap szerint Orbán Viktor „jól tudja ezt, hiszen a vasfüggöny mögött nőtt fel, ahol a kommunista országokat a világ többi részétől elválasztó fal egyik első áttörése Lengyelországból és a Gomulka-rezsim áremelési döntéséből ered”. Ötvenhárom évvel ezelőtt ez a döntés munkáslázadást váltott ki, amelyet durván elnyomtak. De ezt az erőszakos epizódot követően Gomulka távozni kényszerült.

Vérontás

A lap azt írja: Magyarországon szó szerint robbanásszerűen megnőtt az infláció, decemberben 24,5 százalékos csúcsot ért el a fogyasztói árak növekedése, és sok közgazdász szerint a januári még magasabb lehet. A Statisztikai Intézet szerint az élelmiszerek árai 44,8 százalékkal drágultak, elsősorban a szélesebb körben fogyasztott áruk: tojás, kenyér, sajt, vaj, tej. A villany-, gáz- és benzinszámlák pedig 55,5 százalékkal nőttek.

Ez egy vérontás, amit Orbán rezsimje többnyire saját maga követett el nagyon súlyos gazdaságpolitikai hibákkal”

– véli a szerző.

Nyitókép: MTI / Oláh Tibor. Illusztráció.

Összesen 303 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. február 07. 21:36
Macskazabáló. Te vagy a digó Hommonnay ??
antioxi
2023. február 07. 19:15
Óriási a nyomor Magyarországon - annyira, h. az élelmiszer- és egyéb bevásárló központok tele vannak vevőkkel éjjel és nappal
Isten jobb keze
2023. február 07. 17:54
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230207/levettek-a-keresztvizet-a-magyar-gazdasagrol-egyre-komolyabb-a-baj-595414
Namond
2023. február 07. 17:13
Kádár alatt a „Vas és Acél Magyarországát” diadalmas építése történt meg közpénzből a gyapot és narancs termelés megbicsaklása után. És miénk volt a nyereség és veszteség. A veszteségek közül az ózdi finomacél gyártás felszámolása, és a dunai vasmű kommersz áruinak hullámzó piaca volt jelentős. Orbán alatt - Kádár módra a lakosság megkérdezése nélkül, hatalmi szóval rájuk erőltetve - a "Nyugati tőkések autó- és a keleti tőkések akkumulátor gyártása Magyarországát” építjük közpénzből. Itt a veszteség, már az idegen tulajdon, exportérdekei állami támogatásával kezdődik, a gyártás adófizetés mentesítésével (a vendégmunkások származási országbani SZJA fizetésével) folytatódik és a kész termék eladásának, anyaországi profit realizálásával végződik, a hazai tulajdonú fejlesztések, fejlesztési törekvések elsorvasztásán túl. Nyereség kizárólag Orbán globális megítélése ipari mogulok általi kritikátlan támogatásában van. Mindaddig amíg kihasználhatják természeti környezetünk, élvezhetik a közpénz támogatásokat és szabadon realizálhatják profitjukat külföldi adóparadicsomokban fenntartott eladási részlegeikben..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!