Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Kreml: figyelemre méltó a kínai háborús rendezési terv

2023. február 27. 15:01

A kínai külügyminisztérium pénteken 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az ukrajnai válság politikai rendezéséről.

2023. február 27. 15:01
null

A Kreml figyelemre méltónak tartja és alapos elemzésnek veti alá az ukrán válság megoldására a Kína által előterjesztett tervet – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

„Minden kísérlet, amely olyan tervek kidolgozására irányul, amelyek segítenek a konfliktus békés mederbe terelésére, figyelmet érdemel. Ekként nagy figyelemmel tekintünk kínai barátaink tervére is. Ami a részleteket illeti, azok természetesen alapos elemzés tárgyát kell, hogy képezzék, figyelembe véve a felek érdekeit” – mondta Peszkov.

Hozzátette, hogy egy ilyen kiértékelés hosszú folyamat.

A kínai külügyminisztérium pénteken 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az ukrajnai válság politikai rendezéséről.

Peking fő tézisei között szerepel egyebek között a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, a közvetlen párbeszéd újraindítása Moszkva és Kijev között, valamint a további eszkaláció megakadályozása.

Peszkov újságírói kérésre válaszolva azt mondta, nem látja értelmét, hogy külön kommentálja a kínai drónok és egyéb haditechnika állítólagos oroszországi exportjára vonatkozó állításokat, mert Peking ezt már megtette. Kína korábban hazugságnak minősítette a kijelentéseket, amelyek szerint ilyen támogatást nyújtana Moszkvának.

Az előzmények

A Mandiner vasárnap beszámolt arról, hogy sajtóinformációk szerint az amerikaiak minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák Kínát abban, hogy drónokat szállítson az oroszoknak. 

A Politico forrásai hangsúlyozták, hogy eddig még nem történt meg a segélyszállítmányok elindítása, azonban Washingtonban komoly riadalmat okoztak az ezzel kapcsolatos hírek és megkezdték az ezzel kapcsolatos hírszerzési munkát. 

Még nem küldtek segítséget Oroszországnak, de azt látni, hogy nem tettek le róla”

– nyilatkozta Pat Ryder tábornok pénteki sajtótájékoztatóján.

(MTI)

Nyitókép: ALEXEY DRUZGININ / ANTON DENISOV / R / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ericco
2023. február 28. 10:01
A kinai beketerv elso pontja, hogy minden orszag szuverenitasat tiszteletben kell tartani. Ez vonatkozik a teruleti szuverenitasra is, ergo az elso es legfontosabb elepes, hogy az orosz hadsereg kivonuljon Ukrajna nemzetkozileg elismert teruleterol. Ez, es az ezt koveto tuzszunet lehetne egy eros alapja a beketargyalasoknak.
ugorka
2023. február 27. 22:51
A kínaiak javaslataiból hiányolom ami szerintem a legfontosabb lenne: Mi van akkor, ha egy ország nem tartja be ezeket a szabályokat? De nem látom világosan, hogy az orosz-ukrán helyzetre vonatkozóan mi következne belőle. Pl. az első pontból azt olvasom ki, hogy az oroszoknak el kellene hagyniuk Ukrajnát (Krímet is, mert azt sem ismerte el a világ, pl. Kína sem). De ez kicsit gyanús.
Dewer
2023. február 27. 21:52
A kanaiak 12 pontja https://dewer.blog.hu/2023/02/27/kina_12_pontos_beketerve
Gyzoltan
2023. február 27. 18:17
-nem látom a kibontakozást, a megoldást! Lehet, hogy nincs is, így a vég csúnya vég lesz, annak ígérkezik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!