Orbán Viktor: Mindig hálásak leszünk Duray Miklósnak

2023. január 17. 15:09

A 77 éves korában elhunyt politikus, írót Losoncon helyezték örök nyugalomra.

2023. január 17. 15:09
null

Szülővárosában, Losoncon temették el a decemberben 77 éves korában elhunyt Duray Miklós politikus, író, egyetemi tanárt kedden. A felvidéki magyar közösségi és politikai élet meghatározó alakjától tisztelői a közösségi célokra felújított losonci zsinagógában vettek végső búcsút, majd a volt református temetőben, öt éve elhunyt felesége mellett helyezték örök nyugalomra.

A közéleti búcsúztatáson és az ökumenikus gyászszertartáson magyarországi és szlovákiai közéleti személyiségek is elbúcsúztak a hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Duray Miklóstól.

Részt vett a szertartáson Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, és Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke is.

Duray Miklós ravatalánál Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke gyászbeszédében azt mondta, Duray Miklós életműve arról tanúskodik, hogy idegeibe mélyen beivódott a magyarságérzet, a kudarcok, a börtön, a zaklatások sem tántorították el a politikától.

Orbán Viktor: Duray Miklós az elsők között mondta ki,hogy a Szlovákiában élő magyarok nem egy kisebbség

A miniszterelnök a helyszínen részvétet nyilvánított a családtagoknak, korábban már levélben is kifejezte együttérzését a gyászolóknak.

Az MTI-nek is eljuttatott levélben a kormányfő úgy fogalmazott: a magyar hős különös fajta, nem egyéni diadalra, mások fölötti aratott győzelemre törekszik, hanem még a legnehezebb próbatételek között is annak a módját keresi, hogy miként fordítsa jobbra nemzete sorsát.

A miniszterelnök azt írta, Duray Miklós kétségkívül olyan ember volt, aki akkor sem félt szót emelni a felvidéki magyarság érdekében, amikor ezért börtön és meghurcoltatás járt, ő pedig a saját bőrét tapasztalhatta meg mindkettőt.

„Ennek ellenére mindenekfelett hitt abban, hogy hívják bár Csehszlovákiának vagy Szlovákiának, az ember hazája a szülőföldje, ahol neki kötelessége magyarként élni, dolgozni és ugyanebben a szellemben gyermeket nevelni” – írta a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Duray Miklós az elsők között mondta ki azt is, hogy

a Szlovákiában élő magyarok nem egy kisebbség, hanem a magyar nemzet tagjai.

„Elszántan küzdött az emberi és a nemzetiségi jogokért, hiszen számára gyermekkorától fogva ezt az utat jelölte ki Úristen. Mindig hálásak leszünk neki, hiszen az ő kezdeményezéseinek köszönhetően a határokon átívelő nemzetpolitika olyan sokáig elképzelhetetlennek tartott vívmányai születhettek meg, mint például a Magyar Állandó Értekezlet vagy a magyar igazolvány” – emelte ki a levélben Orbán Viktor.

A miniszterelnök közösségi oldalán is elbúcsúzott a felvidéki közélet oszlopos tagjától. A fekete-fehér felvételre az

szöveg került.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

(MTI)

***

 Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2023. január 17. 19:06
Velünk volt.
akkor ki
2023. január 17. 17:39
Nyugodjék békében! Egy igaz magyarral sajnos megint kevesebb!
akkor ki
2023. január 17. 17:38
Lentebb az ŐRVEZETŐ elvtársnak írtam, csak azért, hogy a gyengébbek, mint a magát Tisztnek kikiáltó seggfej agya is felfogja.
Srptk
2023. január 17. 17:36
Nyugodjon békében, ritka jó ember volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!