Orbán Viktor: Ha fegyvert küldesz, mondhatsz, amit akarsz, benne vagy a háborúban

2023. január 27. 07:28

Fegyverszállítás, inflációs várakozások, dollárbaloldal, szankciós veszteségek. Összefoglalónk a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújáról!

2023. január 27. 07:28
null

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorának volt a vendége péntek reggel. A műsorvezető megemlítette, hogy Olaf Scholz engedélyezte a Leopard 2 tankokat, valamint, hogy Ukrajna vadászrepülőket is kért ezután. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor részletezte, hogy a németek eleinte azt nyilatkozták, hogy csak sisakokat hajlandóak küldeni, életek kioltására alkalmas eszközöket nem. Hozzátette,

jól látszik, hogyha az ember nem veti meg a sarkát, belesodródik a konfliktusba.

A baloldal elmondta, hogy mit akar, és már nyakig állnánk a háborúban, mint a németek – szögezte le. Megemlítette, hogy a tavalyi választáson az emberek világosan választottak háború és béke között.

Ha valaki Magyarországon be akarna lépni a háborúba, akkor szembe menne a népakarattal – fejtette ki Orbán Viktor. Mint mondta, az, hogy ki áll háborúban a másikkal, az nem nyilatkozatok kérdése. Leszögezte: egyértelmű, hogy

egy ország felfegyverzése és költségvetésének segítése egyértelműen azt jelenti, hogy egy állam benne van a háborúban.

Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak

A kormányfő jellemezte Magyarország mostani helyzetét azzal kapcsolatban, hogy meddig lehet ellenállni a háborúba való bevonódással szemben: ütnek, vernek, rúgnak, harapnak. Mint mondta, a külföldről finanszírozott baloldal a háború pártján áll.

Mára százezres lehet az emberéletben esett kár,

az elemi emberi érzék is azt követeli, hogy mindent tegyünk meg a tűzszünet érdekében – tette hozzá.

A nemzeti konzultációról

Orbán Viktor röviden megemlítette a nemzeti konzultációt is az interjú folyamán. Mint mondta, amikor 2010-ben térdre esett az ország, akkor világos volt, hogy a Gyurcsány-kormány meg fog bukni, de kulcskérdés volt, hogy a válságkezelés során a többség maradjon a kabinet mögött. Megemlítette, hogy akkor még az új alaptörvényt is ki kellett dolgozni. Ekkor dolgozták ki a nemzeti konzultációt.

A demokrácia élő formájává vált

– említette meg Orbán Viktor. Hozzátette, direkt írásban tették fel a kérdéseket, s a legfontosabb kérdésekről szóltak a nemzeti konzultációk, ráadásul többször is milliós részvétellel. A miniszterelnök megköszönte, hogy 1,4 millióan küldték vissza a legutóbbi konzultációt. 

Hatalmas veszteségek, szankciók

A szankciók miatt a német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget szenved majd el 2023-ban – ismertette Orbán Viktor. Megjegyezte, majdnem akkora veszteséget okoznak a szankciók hazánknak,

mint amennyi személyi-jövedelem adót fizetnek az emberek egy év alatt. 

Ott ahol nem érint húsbavágó magyar érdeket, ott nem akadályozzuk meg az uniós szankciókat, az olaj, a gáz és a nukleáris energia kérdéséven pedig vétózni fog Magyarország – szögezte le.

A miniszterelnök elmondta, hogy Nyugat-Európában nincsen tere az emberek hangjának, mert a háborúellenes hangokat elnyomják. Fontos különbség, hogy míg itthon többszólamú a média,

addig Nyugaton ez nem így van.

A háborúról nyugaton a jobboldali és a baloldali lapokban ugyanazt lehet olvasni. Megjegyezte, nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van, úgy tűnik. Mint mondta, olyan álláspontot képvisel a baloldal, ami rossz Magyarországnak, mégpedig azért, mert fizetik őket. Bízik benne, hogy vizsgálat után kiderül majd, hogy kik is adtak valójában pénzt, viszont az egész egy nagyon komoly ügy, amikor pedig a vizsgálatnak vége lesz, akkor védelmi rendszereket kell kiépíteni, hogy megvédjük magunkat a külföldről fizetett politikusokkal szemben.

Az inflációról: közellenség

Orbán Viktor az interjú végén beszélt az inflációról is. Mint mondta, ma ez uralja a közgondolkodást s az egyetlen feladat, hogy az inflációt letörjük. Leszögezte,

az infláció közellenség.

Elmondta, hogy az inflációs láz ellen már beadta a kormány a gyógyszert a gazdaságnak, s úgy számol, hogy márciustól már csökkeni fog az infláció, és decemberben már újra egyjegyű lesz. Leszögezte, olyan szankciókat nem engedünk át, ami növelné az inflációt.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 357 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 28. 12:21
Ha egy ország Nato és Eu felfegyverzése és költségvetésének segítése egyértelműen azt jelenti, hogy egy állam benne van a háborúban, akkor egy nato és eu tag vétótlan, köpcös csicska vezetője miket hazudozik? Üzemanyaggal, élemiszerrel, gyógyszerrel, kötszerrel, ruházattal átja el a hoholokat, gyógyitja a gyiloos hoholokat, üdülteti a fattyaikat, miközben hazudozik ész nélkül a seggarc csicska, a sameszaival együtt.
Kanyar
2023. január 27. 15:32
Akkor akik az oroszoknak küldenek, azok is benne vannak? Húúú bameg, akkor ez világháború!!!
Menhetten
2023. január 27. 14:39
De meg kell jegyezni azért tényleg mázlink van, hogy felfedett "kettősügynökként" mindössze annyira vagyunk benne a háborúban, hogy - orosz kémközpont működik az országban, - orosz hekkerek ki-be járnak a külügyminisztérium számítógépein, - folyamatosan szabotáljuk a szövetségeseink egységes fellépését az agresszorral szemben, - NATO tagállam vagyunk és a kormány engedélyezte, hogy külföldi NATO fegyveresek állomásoznak az országban, - ellenben folyamatosan vétózzuk, hogy Ukrajna, Svédország, vagy Finnország belépjen a katonai szövetségbe, - Bulgária hazánkon keresztül küldött fegyvereket és üzemanyagot az ukránoknak, - még egy éve sincs, hogy sosem látott, több ezer milliárdos haderőreformba kezdett a kormány és tervei között szerepel, hogy exportra is gyárt majd fegyvereket, - Magyarország - négy tucat másik országgal karöltve- tagja az Ukrajnai védelmi tanácsadó csoportnak és havonta összeül megvitatni "miként segíthetik fegyverekkel, katonai felszereléssel az orosz inváziós erők ellen védekező ukrán hadsereget. " - Orbán Viktor minden szankciót megszavazott!...
Láncfűrészes Attasé
2023. január 27. 14:24
Beadták a gyógyszert a magyar gazdaságnak? Ideje Viktornak is! Nővérke!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik