Lengyelország kész F-16-os vadászgépeket küldeni Ukrajnába – jelentette ki Morawiecki

2023. január 30. 16:03

Ehhez azonban mindenképpen szükséges a NATO hozzájárulása.

2023. január 30. 16:03
null

Ha jóváhagyják az F-16-os vadászgépek Ukrajnába küldéséről szóló döntést, Lengyelország a szövetségeseivel „teljes mértékben összehangoltan” fog cselekedni. Ezt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mondta egy sajtótájékoztatón, válaszul arra a kérdésre, hogy Lengyelország esetleg F-16-os vadászgépeket adna át Ukrajnának – írja az Ukrinform. Mint a lengyel kormányfő megjegyezte,

Varsó minden, Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésével kapcsolatos intézkedést egyeztet a NATO-partnerekkel, különösen az Egyesült Államokkal.

Különösen így volt ez a Patriot légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő átadásáról szóló döntésekkel, vagy a Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő átadásáról szóló nemzetközi koalíció létrehozásával kapcsolatban.

„Ahogyan néhány hónappal ezelőtt a MiG-29-es repülőgépekkel történt, minden más [Ukrajnának nyújtott] repülőgépes segítséget más NATO-tagállamokkal együtt fogunk koordinálni, végrehajtani és esetleg átadni. Itt teljes koordinációban fogunk eljárni” – hangsúlyozta Morawiecki.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2023. január 31. 11:38
Korábban nem értettem, hogy a lengyelek miért álltak bele ebbe a féktelen oroszellenességbe, mikor a németek talán még nagyobb bűnöket követtek el ellenük. Most már úgy látom, hogy a lengyelek nem a németek, hanem az amerikaiak mellé álltak ebben a háborúban, mert beszorulva a németek és az oroszok közé, az amerikaiaktól remélik a biztonságot. Ezen belül csak részletkérdés, hogy ez azt jelenti, hogy jelenleg a németekkel vannak egy oldalon. Az amerikaiaknak is érdekük, hogy a németeket és az oroszokat egy erős Lengyelország válassza el. A lengyelek csak kihasználják ezt a világpolitikai lehetőséget, ami a háború miatt megnyílt előttük. Szerintem a románok is ezt játszák, csak a rájuk jellemző sunyi módon. Az amerikaiak titkos fogolytáboraikat is ebben a két országban tartották fenn annak idején.
fogd a pénzt és kuss
2023. január 30. 20:43
túlkompenzálnak ukrán területet szeretnének, így azt gondolják, h ha mindent megtesznek az ukrán győzelemért, de az nem jön össze, már lelkiismeret furdalás nélkül bekebelezhetnek ... ezt-azt
Igazszó
2023. január 30. 19:20
A polákok teljes gőzzel rohannak a következő felosztásuk felé. Majd, ha megtörténik, el kellene nekik mesélni, hogy ez nem az első eset a történelmükben és minden alkalommal ugyan olyan hülyékként rohantak.
konfucius
2023. január 30. 18:39
Emellett Lengyelország kész a segge lukát is szélesre széthúzva odatartani az USA-nak, bármikor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!