Interjú Hernádi Zsolttal, európai energiakörkép, lázadó Kína és Hadik kávéház – megjelent a Mandiner!

2022. december 08. 07:30

Merre tart Európa az energiaválság területén? Ki fizet most a legtöbbet az áramért és a gázért? Riport Izraelből, parasport eredmények, brüsszeli források és interjú Bosznai Tiborral – megjelent a Mandiner!

2022. december 08. 07:30
null

A politikai számítás felülírta a gazdasági racionalitást, a túlélési ösztönt – mondja az EU-s szankciós rendszerről a Mol elnök-vezérigazgatója. Lehet-e keverni a morális és az üzleti szempontokat? Mivel fogjuk kiváltani az orosz forrásokat? Ezekről is beszéltünk Hernádi Zsolttal e heti címlapos interjúnkban.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Kohán Mátyás von mérleget a Brüsszellel való tárgyalásokról.

Közélet 

Magyarország helyreállítási tervét Brüsszel az uniós élvonalba pozicionálta, de mi következik most? Közélet rovatunkban a brüsszeli tárgyalások mostani állásáról olvashatnak.

A kontinens legtöbb országa a magyar modellt használja az energiaválság kivédésére, az Egyesült Államok és Oroszország pedig nagyrészt kimaradt a rezsiparából – megnéztük, hogy ki mennyit fizet most.

Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írásával Kertész Imre húsz éve átadott Nobel-díja előtt tiszteleg.

„A Yoko Ono kiállítás egy gesztus: kétségbeesett kiáltás és kiállás a békéért” – írja publicisztikájában L. Simon László.

„A magyar jobboldal eddigi teljesítménye inspiráció a világ minden patrióta erejének” – írja Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója a múlt heti, Japánban rendezett CPAC apropóján.

Külhon & Külföld

Külhon rovatunkban a horgosi migrációs helyzetről beszélgettünk egy helybélivel, külföld rovatunkban pedig Demkó Attila izraeli riportját olvashatják.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a háború utáni béke lehetséges modelljeiről ír véleménycikkében.

Nem túl gyakori, hogy kínai vezetőt az utcán üvöltve szólít lemondásra a tömeg.

Ez most megtörtént, az értelmetlenül szigorúnak tartott járványügyi korlátozások ellen kirobbanó tüntetéseknek váratlanul rendszerellenes élük lett. Van-e félnivalója Hszi Csin-ping „császárságának”? Körbejártuk a kérdést.

Makronóm & Sport

„Az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank egyesülésével létrejött Magyar Bankholding végső összeolvadása 2023. május elsejére ér révbe” – mondja Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért felelős vezérigazgató-helyettese, akivel makronóm rovatunkban beszélgettünk.

Sport rovatunkban a parasport eredményeinket értékeltük Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörmény Nagy Gergely ezen a héten Walt Bogdanich és Michael Forsythe oknyomozó újságírópáros kötetét ajánlja a McKinsey & Company korszakos jelentőségéről.

Győrffy Ákos jegyzetében a Prima Primissima díjas Dobai Péter költő, író munkásságát méltatja.

Páratlan lelőhelyet tártak fel Törökszentmiklós környékén: első generációs honfoglalók emlékeit és egy vaskori szkíta kurgánt is találtak, az elsőt Magyarországon

– a részletekről történelem kisrovatunkban olvashatnak.

Nem múzeumot akartunk, vagy színházat, ahol a sötét nézőtér elé kiáll valaki cilinderben, és egyfolytában a régmúltról mesél – mondja Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria ügyvezetője, akivel élet rovatunkban beszélgettünk.

A rovatban Oláh Zsanett-tel, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatójával és Partos Bencével, a Mindset Pszichológia alapítójával beszélgettünk a tíz éve indult Highlights of Hungaryről.

A rovatban a Rosszul vagyok magamtól című filmet ajánljuk. A tárcát Hegyi Zoltán írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Skrabski Fruzsina ír a fiatalok körében vírusként terjedő mentális problémákról. 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. december 09. 11:43
Az lehet, sőt valószínű, hogy Magyarország 40%-kal benne van a MOL-ban (még szép!), de Hernádi Zsolt azért ne érezze magát királynak. Sok balhéja volt az INA-val is, nem tudom mi lett belőle. Az a baj ezekkel a "meggazdagodott" emberekkel, hogy mindegyik királynak képzeli magát (OTP, pénzügyminiszter, stb.). Régen voltak emberek, akik nagyon nagy gazdagságba születtek bele, de tudtak a vagyonukkal bánni!
need-info
2022. december 08. 21:18
Mi van azzal a kőolaj lelőhellyel, amit nemrég fedeztek fel nálunk? Mikor lesz kitermelés?
Lajoss
2022. december 08. 19:00
A Zsoltit szopóágra helyezte Bástya et.
edico
2022. december 08. 10:53
Engem csak az édekelne, Hernádi úr hány milliárdot kaszált eddig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!