Közeleg a karácsony, kell-e tartanunk a covidtól? – Rusvai Miklós a Mandinernek

2022. december 20. 15:00

Bár kevésbé látványos, mint a korábbi években, de most is nagyon sok a beteg, és egyre több lesz a virológus szerint. Tridémia, barátkozzunk meg ezzel a szóval.

2022. december 20. 15:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Zsúfolásig megtelt bevásárlóközpontok, csordultig telt közlekedési eszközök – mintha az életünk múlna rajta, futkosunk a karácsonyi ajándékok, és a karácsonyi menü hozzávalói után. A szerencséseknek már csak egy-egy maszkot viselő, elővigyázatos vásárlót látva juthat eszébe a covid, pedig – mint azt Rusvai Miklós virológus a Mandinernek elmondta – egyáltalán nem annyira rózsás a helyzet, mint amennyire félvállról vesszük azt. Az elmúlt hetekben ugyanis „kifejezetten egy légzőszervi járványhullám indult meg, melynek egyik fő összetevője a covid, a másik az influenza, a harmadik pedig a Nyugat Európában igen intenzíven terjedő, és emiatt vélhetőleg nálunk is előbb-utóbb nagyobb számú megbetegedést okozó úgynevezett óriássejtes vírus” – hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette, Nyugat-Európában – főként Németországban, Írországban, Dániában, Nagy Britanniában – a három áldozatait szedő vírus miatt már

úgy aposztrofálják a járványtani helyzetet, hogy tridémia.

A covidról és az influenzáról sokat hallottunk, az óriássejtes vírust kevéssé ismerjük. Ez a kórokozó korábban elsősorban gyerekek között terjedt, majd a járványügyi intézkedések miatt az elmúlt három évben – mint minden más légzőszervi vírus is – a maszkviselés miatt viszonylag visszaszorult. „Mivel csökkent az ezzel a vírussal fertőzöttek száma, a felnőtt lakosság nem fertőződött át, vagyis nem tudott védettséget szerezni. Ez az oka annak, hogy a mostani helyzetben nagyszámú esetet tapasztalunk” – mutat rá Rusvai.

Ami a covid-fertőzöttek számát illeti, sajnos sok eset van jelenleg is, ám a virológus a szennyvízadatok alapján további esetszámnövekedést vetít előre. Jó hír viszont, hogy az egészségügyi rendszerre a koronavírus nem jelent már akkora terhelést, mint korábban, csak kevesen kerülnek kórházba, és szerencsére lélegeztetőgépen sincsenek sokan.

de mivel megszűnt a széles körű tesztelés, így nem is tudjuk biztosan, hogy közülük mennyi a koronavírus-fertőzött” – emelte ki Rusvai. Mint kifejtette, az úgynevezett sentinel orvosok adataira kell hagyatkoznunk, ami heti százegynéhány légzőszervi betegtől vett mintát jelent. Ezen minták egyötöde koronavírusfertőzöttől, négy-öt százaléka influenzavírusfertőzöttől, és ugyanennyi pedig óriássejtes vírustól szenvedő betegtől származik.

Használjunk maszkot!

Mivel karácsony előtt kevés esély van arra, hogy kerülni tudjuk a zsúfolt helyeket, egyet tehetünk: felvesszük a maszkot a tömegközlekedésben, a bevásárlóhelyeken, és ott, ahol sokan összejönnek. „A családon belüli terjedést sajnos nem fogjuk tudni megakadályozni, hiszen úgy élünk, mint ezelőtt három évvel, amikor covid még nem volt” – emelte ki. Mint mondta, a családon belül nyilván már senki nem fogja viselni a maszkot; azt, hogy a családtagok összejöjjenek, már tavaly ilyenkor sem lehetett megakadályozni. Ebből pedig az következik, hogy növekedni fog a légzőszervi betegségek száma. Szerencse azonban, hogy ez

nem jelent olyan súlyos egészségügyi kockázatot,

mint az elmúlt két évben, vagyis nem kell tartanunk attól, hogy a lélegeztetőgépen lévők száma vagy a légzőszervi betegségben elhunytak száma növekedni fog a következő hónapokban – mutatott rá.

Ami az idős hozzátartozóinkat illeti, hála annak, hogy a koronavírus megszelídült, csak annyira kell féltenünk őket, mint három évvel ezelőtt. „Ha koronavírussal fertőződnek is meg, nagy valószínűség szerint egy enyhébb légzőszervi betegség árán túl fogják élni” – hangsúlyozta a virológus. Mindenesetre ennek a korosztálynak Rusvai Miklós mindenképpen ajánlja a tüdőgyulladás elleni védőoltást. Megfertőződés esetén pedig az ágynyugalmat, sok folyadékot, és lehetőleg a családi találkozások számának csökkentését, hogy ne adjuk tovább a fertőződést.

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altona
2022. december 20. 22:56
Megélhetési rusvaji
figyelő4322
2022. december 20. 19:22
A budapesti lakosságnak már évek óta permanens KARÁCSONYa van. Mégsem boldogok... Hah...
Csakislovacska
2022. december 20. 18:02
Rudvai vírus miklós! Menj a büdös picsába! Ki a f/szt nézel te hülyének mindenkit?! Addig örülj míg szabadlábon vagy! És jó nagy maszkot húzz arra az ostoba fejedre,mert ha valaki felismer pofánb/sz az biztos! Meg az is hogy megérdemled! Gyilkos,hazug tolvaj banda!
hátakkor
2022. december 20. 17:52
Elég volt a botcsinálta virológuskból. Ha menni kell, hát menni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!