Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Titkolja vagyonát Jászberény jobbikos polgármestere

2022. november 03. 18:00

A városvezető nem teszi nyilvánossá vagyoni helyzetét. Már csak a január 15-ére kitűzött időközi választásig kell „kibírnia”?

2022. november 03. 18:00
null
Joó István
Joó István

Január 15-én lesz az időközi helyhatósági választás Jászberényben, amint azt a helyi választási bizottság november 1-én kijelölte. Az időközire azért van szükség, mert október 17-én, Gedei József DK-s ex-alpolgármester indítványozására a képviselőtestület 8 igen, 2 tartózkodás és 3 nem mellett feloszlatta önmagát. A város élén a jobbikos, főleg MSZP-s támogatottságú Budai Lóránt polgármester áll, de az őt támogató egyesült ellenzék már nem képez többséget mögötte.

Megtudtuk:

a DK-s Gedei József, aki Budai Lórántot régóta támadja a helyi politikában, nem indul a polgármesterségért,

ugyanakkor a helyi DK eldöntötte: nem fogja támogatni polgármesterjelöltként Budai Lórántot az időközin.

Közben az Adatradar.hu nevű portál kiszúrta: Budai Lóránt jászberényi jobbikos polgármester 2019-es polgármesteri győzelme óta nem kerített sort arra, hogy közzétegye vagyonnyilatkozatát. Bár ez önkormányzati vezetői szinten nem törvényi előírás, egyetlen polgármester sem titkolózik ilyenformán az országban a vagyoni helyzetéről. Az adatradar.hu megállapította továbbá: átláthatatlan a város működése is.

Így fogalmaznak: „A helyi honlap Gazdasági adatok című aloldalán elérhető szervezeti beszámoló sem tartalmazza a tavalyi zárszámadást, noha a dokumentum szerint azokat jellemzően májusban fogadja el a képviselőtestület. Az ötmillió forintot meghaladó költségvetési támogatásokat 2021. második negyedévéig töltötték fel. A foglalkoztatotti létszámról és a személyi juttatásokról szóló irat – amely alapján Budai éves fizetése bruttó 8 583 550 forint, költségtérítése pedig 1 352 096 forint – 2020-as.”

a kudarcos, úgynevezett Malom-projekt történetének fényében. Ismert, hogy nemrégiben Jászberénynek 800 milliót kellett visszafizetnie amiatt, hogy megfeneklett a Fecskemalom-épület rendezvényközponttá átalakításának uniós beruházása. Előzőleg azonban Budai vitatott módon írt alá egy 300 milliós részszámla-kifizetést a kivitelezőnek.

A jobbikos polgármester nem reagált érdeklődésünkre. Gedei József DK-s ex-alpolgármester azonban elmondta a Mandinernek: „Budai Lóránt tisztességtelen, mert a malom-projekt ügyében kedve szerint válogat, a számára kedvezőnek vélt részletek ügyében feljelentést tesz, míg más részeit az ügynek – amelyek számára kényelmetlenek, hátrányosak – rejtegeti, nem adja közre. Régóta kérem és legutoljára két hete interpelláltam, hogy hozza nyilvánosságra annak a belső vizsgálatnak a szövegét, amely arról szól, miért fizetett ki a kivitelezőnek 300 millió forintot azután, hogy már tudta, a szerződést fel fogják bontani, illetve hogy többek között minőségi követelményekkel kapcsolatos szerződésszegésre, hibás teljesítésekre alapozva vissza lehetett volna tartani a pénzt. Nem értem, miért titkolja, ahogyan azt sem, miért nem teszi nyilvánossá polgármestersége óta a vagyonnyilatkozatát.”

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szilágyi Miklós
2022. november 03. 19:48
Nem értem hogy ha nem fogadták el határidőig a 2021-es zárszámadást, hogy kapnak még állami normatívát? A normatíva igénylést le szokták tiltani, ha nincs határidőre zárszámadás, vagy költségvetés.
chief Bromden
2022. november 03. 19:04
Érdekes, ha van titkolnivalója akkor a jövőben a város a titok tudói markába kerülhet.
Takagi
2022. november 03. 18:54
A kerékbetörés tslám segítene ha a törvény nem tud mit tenni.
stefanovszky
2022. november 03. 18:39
Az a helyzet, hogy Budai bármit megtehetett a veszélyhelyzet idején,meg is tett! Gyakorlatilag csődbe vitte a várost.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!